teknikforetagen.se väntas ligga nere måndag 29 april 08:30-09:00 pga en planerad uppdatering.

Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

AI boostar teknikindustrins FoU-insatser

Artificiell intelligens (AI) bär på en enorm potential att accelerera forskning och innovation, främja ekonomisk tillväxt och adressera komplexa utmaningar i samhället, som den nödvändiga gröna omställningen. Därför är det mycket positivt att en ny rapport från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att allt fler företag inom näringslivet använder AI i sin verksamhet.

Bild: Shutterstock Bild: Shutterstock

Nyhet
25 mars 2024
Sakområde:

Noterbart är att den mest signifikanta ökningen sker bland mindre företag.

-  AI växer snabbt och blir ett allt viktigare område för teknikinvesteringar. Bland Teknikföretagens medlemsföretag ser idag ca 40 procent av de mindre företagen AI som prioriterat och strax under 25 procent experimenterar redan med AI-tillämpningar. Det är helt i linje med resultaten från SCBs undersökning, kommenterar Patrik Sandgren vid Teknikföretagens näringspolitiska avdelning.

Användningsområdena för AI skiljer sig åt mellan olika företag, men det är tydligt att bland annat förbättrad IT-säkerhet och effektivisering av produktionsprocesser ses som prioriterat. 20 procent av företagen använder också AI specifikt för att driva innovation och för att stärka sina forsknings- och utvecklingsaktiviteter (FoU). Totalt uppskattas svenska företag allokera ca 5 miljarder av sina egna medel för AI-forskning.

- AI katalyserar resultat inom alla områden. Det är ett område i sig och ett verktyg för att förbättra forskning och utvecklingsprocesser. AI-stöd kan möjliggöra snabbare automation, tydligare tolkning av data och effektivare övervakning och detektering. Att ha en grundläggande förståelse för AI-tillämpningar förefaller med andra ord vara en god investering för framtiden, avslutar Patrik Sandgren.

Läs hela SCBs rapport här.

Teknikföretagens rapport om industrins digitalisering

PDF 8.8 MB

Uppkopplad industri - så digitaliseras svenska teknikföretag