Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop In English
Nyhet 25 maj 2023

Tekniklandet Sverige - Sämst i klassen på 5G

Ny data över 5G visar att samtliga länder i EU har bättre täckning än Sverige. Beklagligt för ett land som investerat miljarder i forskning, utveckling och standardisering av 5G.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

EU-kommissionen har den goda vanan att följa utvecklingen i medlemsländerna och publicerar återkommande rapporter av tingens tillstånd. Ett område som följs på kontinuerlig basis är 5G-utvecklingen. Nyligen släpptes den senaste sammanställningen över täckningen för 5G i EU:s medlemsländer genom European 5G Observatory. För svenskt vidkommande är läsningen en kalldusch. 5G-täckningen i Sverige är, mätt som andel av befolkningen, sämst i hela EU.

Medan konkurrerande industriländer som Finland, Tyskland och Österrike når över 90 procent är motsvarande andel enligt undersökningen runt 20 procent för Sverige. EU-snittet är ca 80 procent. Inte nog med att den svenska täckning är sämre än snittet. Det är Sämre än Bulgarien, sämre än Polen och sämre än Ungern. Nivån ligger i paritet med Rumänien, om en prutmån på ca 5 procentenheter tillåts. Täckningen innebär att Sverige nu har sämst registrerad täckning för 5G i hela EU.

- Det är ett lågvattenmärke att Sverige som varit ett pionjärland för mobil telekommunikation och varit först på bollen i tidigare generationer nu ligger sist. Sverige behöver innovationssatsningar på digital teknik och bättre möjligheter att testa 5G-tillämpningar. Därtill måste regeringen uppdatera sin omvärldsbild och förstå att Sverige släpar efter, säger Patrik Sandgren vid Teknikföretagens näringspolitiska avdelning.

5G är viktigt för industrin genom att det är en plattform för innovation. Tekniken erbjuder säkerhet, kapacitet och tillförlitlighet, tre egenskaper som skapar oändliga möjligheter att automatisera, fjärrstyra och analysera data i realtid. För den tillverkande industrin, gruvnäringen och de gröna näringarna är detta nyckeln till cirkulära och hållbara affärsmodeller. Ur detta perspektiv är tillgången till 5G en reell utmaningen som kommer inverka negativt på konkurrenskraften och den reella möjligheten att lösa samhällsutmaningar.

5G täckning i EU mars 2023