Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop In English
Nyhet 05 juni 2023

Teknikföretagen till attack mot mobiloperatörerna

Sveriges usla facit inom 5g-utbyggnaden hotar hela teknikindustrins konkurrenskraft. Den salvan avlossar Teknikföretagen, och riktar tydlig kritik mot mobiloperatörerna. ”Du tjänar alldeles för mycket pengar på att sälja SIM-kort”, säger branschorganisationens expert Patrik Sandgren till Di.

Foto: Viktor Fremling
Foto: Viktor Fremling

Artikel i Dagens Industri 2 juni 2023

Sverige har varit ett föregångsland inom utvecklingen och utbyggnaden av samtliga standarder för mobiltelefoni – fram till 5g.

I dag är Sverige sämst i hela EU, sett till andel av befolkningen som har tillgång till 5g. 20,5 procent hade vid årsskiftet tillgång till 5g, sämre än länder som Rumänien, Bulgarien och Grekland.

- Då ställer man inte ens kvalitetskravet att det ska leverera 100 megabit per sekund, utan då är det 10 megabit. För Sverige som helhet är ungefär 0,6 procent av ytan täckt med 5g som ger 100 megabit”, säger Patrik Sandgren, expert på digitalisering och cybersäkerhet på Teknikföretagen.

Som jämförelse har 94,7 procent av befolkningen i Finland tillgång till 5g, och för hela EU är snittet 68 procent.

Den bristfälliga utbyggnaden får också konsekvenser för Teknikföretagens 4 300 medlemmar.

Tack vare tidigare ambitiösa statliga bredbandsmål har 80 procent av medlemsföretagen höghastighetsanslutning, 100 Mbit per sekund, via i första hand optisk fiber.

Men bara omkring 35 procent av företagen får samma överföringskapacitet mobilt, via 5g.

Det pedagogiska problemet, som Patrik Sandgren uttrycker det, är att företagen inte har de färdiga spjutspetstillämpningar som kräver 5g – det behövs nämligen storskaligt utbyggt 5g för att utveckla dem.

- När det här behövs, då har man inte infrastrukturen och då kommer det att hålla tillbaka de tillämpningar man vill se”, säger han.

Ytterst handlar det om pengar.

- Att bygga infrastruktur är svindyrt. Vi kan inte låtsas något annat”, säger Patrik Sandgren.

Mobiloperatörerna investerar runt 10 miljarder kronor årligen, men huvudskligen i fiber.

- Det är en privat marknad, så det är klart att i slutändan investerar du där du kan få någonting tillbaka för det. Men det blir också ett samhällsproblem”, säger Patrik Sandgren.

Varför har vi hamnat där vi är?
- Dels tror jag vi har en affärsmodell där du tjänar alldeles för mycket pengar på att sälja SIM-kort. Du säljer en ’best effort-lösning’ till en privatkund. Sedan tror jag att vi har varit för långsamma med spektrumtilldelning.”

Kraven från industrin är mycket tuffare än från privatpersoner, och Patrik Sandgren vill se mycket mer samverkan om innovation.

- Det finns en mismatch mellan vad man från industrin förväntar sig och vill ha, och vad man från operatörernas sida kan erbjuda.”

Men missnöjet stannar inte med operatörernas prioriteringar.

- Vi tycker att det finns en avsaknad av politisk vilja på det här området, det finns ingen vision om att Sverige ska vara ett ledande teknikland.”

Enligt honom är förståelsen från politiken klart otillfredsställande.

- Vi har träffat ledande företrädare för de största politiska partierna, och de som arbetar med näringspolitiken. Grundsatsen där är att vänta på nästa generationsskifte, till 6g. Men det är ju inte så det fungerar.”

Patrik Sandgren är också kritisk till hur statliga aktörer som Sveaskog, Svenska kraftnät och Trafikverket närmast obstruerar utbyggnaden av digital infrastruktur, genom att varken upplåta mark eller existerande egen infrastruktur.

Patrik Sandgren tvekar inte att säga att Sverige har halkat ohjälpligt efter på 5g.

- Det är synd att man har en ledande position, som man har haft ganska länge, och så låter man det bara vittra sönder.”