Vi har uppdaterat vår inloggningslösning! Läs mer här.

Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Teknikföretagen: Satsning på ingenjörer och STEM ett klokt vägval av regeringen

Ett klokt vägval. Teknikföretagen välkomnar regeringens satsning på Sverige som ingenjörsland. Både de direkta förstärkningarna av ingenjörsutbildningarna och den övergripande satsningen på STEM-ämnena. För att satsningen ska bli framgångsrik på lång sikt behövs dock kompletterande satsningar för att minska avhoppen från ingenjörsutbildningar och det behövs ett brett engagemang i hela samhället för att en STEM-strategi ska bli framgångsrik.

Foto: Viktor Fremling Foto: Viktor Fremling

Nyhet
08 sep. 2023
Sakområde:

Regeringen har inför höstbudgeten aviserat en särskild satsning för att få fler ingenjörer och en högre kvalitet på ingenjörsutbildningarna. Inom ramen för denna har regeringen även aviserat en satsning inom delar av utbildningssystemet på det som samlat brukar kallas STEM-ämnen, som står för Science, Technology, Engineering och Mathematics.

- Det är ett klokt vägval, det är något som svensk industri har efterfrågat under lång tid, säger Maria Rosendahl som är näringspolitisk chef på Teknikföretagen. Teknikföretagen välkomnar båda delarna i satsningen.

Hon pekar på ett stort, generellt behov inom industrin av den kompetens som ingenjörer bidrar med. Men också det ökade behovet av ingenjörer som uppstår i spåren av de stora industriinvesteringar som nu görs. Teknikföretagen beräknar att dessa satsningar kommer att skapa 50 000 nya jobb.

Samtidigt ser Teknikföretagen ett antal villkor som måste vara uppfyllda om satsningarna ska bli framgångsrika. För det första, har Teknikföretagen sedan tidigare föreslagit att Universitetskanslersämbetet, UKÄ, ska få uppdraget att utreda orsakerna till att så många studenter hoppar av ingenjörsutbildningarna.

- De omfattande avhoppen är en starkt bidragande orsak till ingenjörsbristen, säger Maria Rosendahl och betonar att de bakomliggande orsakerna inte är klarlagda.

Teknikföretagen ser också att satsningen på STEM måste bli en bred satsning, som involverar alla relevanta samhällsaktörer och politiska sakområden. Maria Rosendahl anser att regeringen borde ta intryck av den framgångsrika satsningen i Nederländerna, där man nu kan börja se positiva resultat. 

- Vi ser det här som ett startskott i rätt riktning och ett tydligt signalvärde från regeringen på att man förstår hur Sveriges konkurrenskraft behöver stärkas. Så att vi har rätt kompetens idag och i framtiden.