Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Nyhet 17 jan. 2023

Teknik högst prioriterat bland YH-utbildningar

Yrkeshögskoleutbildningar är en av de populäraste utbildningsformerna bland teknik- och industriföretag idag. Därför är det med stor glädje som Teknikföretagen kan konstatera att Teknik och tillverkning ligger i topp när Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) presenterar vilka ansökningar som kommer att få ingå i yrkeshögskolans utbud med en första start under hösten 2023. En fjärdedel av de totalt 35 000 beviljade utbildningsplatserna är nämligen inom teknikområdet.

- Extra glädjande är det att MYH väljer att prioritera teknikområden med tanke på den hårda konkurrens som råder då endast en tredjedel av totalt 1200 ansökningar blev beviljade, konstaterar Mats Andersson, expert kompetensförsörjning, Teknikföretagen.

Sett till det totala utbudet i yrkeshögskolan är nu Teknik och tillverkning det största utbildningsområdet med cirka 18 procent av platserna. Data/IT, som fick många platser beviljade förra året, är det tredje största området med 16 procent av platserna. 

Samtliga län har beviljats YH-program, men de platsbundna programmens geografiska hemvist har fått en mindre betydelse de senaste åren då andelen distansutbildning ökar.

- Eftersom YH är en eftergymnasial utbildning, men med praktisk inriktning, lämpar sig yrkeshögskoleutbildningarna väl för de yrkesroller som tillhör de mest efterfrågade inom våra medlemsföretag, säger Mats Andersson.

Med implementeringen av det nya omställningsstudiestödet tror Teknikföretagen dessutom att intresset för yrkeshögskoleutbildningarna kommer att öka ytterligare, då utbildningsformen lämpar sig särskilt bra för redan yrkesverksamma.

En av framgångsfaktorerna för yrkeshögskolan är att arbetsgivare kan påverka utbildningarna både genom att delta i planeringen inför och i själva genomförandet av en utbildning, men också påverka utbudet av utbildningar. Utbildningarna anordnas av allt från privata utbildningsföretag, kommuner, landsting eller universitet och högskolor som ansöker om att ingå i yrkeshögskolan.

Se hela det beviljade programutbudet med start hösten 2023 här.