Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Den här avtalsrörelsen handlar om nivåfrågan

Avtalsförhandlingarna fortsätter enligt plan och är nu inne i ett mer intensivt skede när det gäller kollektivavtalens allmänna villkor. Om två veckor går förhandlingarna in i sin nästa fas då de opartiska ordförandena OpO träder in och biträder parterna under den sista månaden av förhandlingar.

Foto: Viktor Fleming Foto: Viktor Fleming

Nyhet
16 feb. 2023
Sakområde:

– Flera svåra frågor är nu på bordet, men precis som vi tidigare konstaterat kommer de avgörande frågorna om avtalens längd och lönenivå att avgöras i ett sent skede i förhandlingarna, säger Teknikföretagens biträdande förhandlingschef, Anna Nordin. Redan nu tittar vi naturligtvis på vad det bud som facken har lagt betyder i realiteten, fortsätter hon.

Facken har krävt en löneökning på 4,4 procent samt en låglönesatsning och en höjning av lägstalönerna.

– Alla som har följt frågan är väl bekanta med att fackens krav i verkligheten ligger betydligt högre beroende på vilken bransch det handlar om. Vi har presenterat ett motförslag som handlar om löneökningar på 2 procent samt ett engångsbelopp om 3 000 kronor, säger Anna Nordin.

– Parterna på båda sidor har stor beredskap för att mycket kan hända under förhandlingens gång, fortsätter hon. Vi såg ju hur det gick sist, när vi tvingades prolongera förhandlingarna på grund av en pandemi. Och Rysslands invasion av Ukraina ligger inte ens ett år bort. Vi är alltså beredda på att med kort varsel anpassa oss till nya förutsättningar, fortsätter hon.