Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Nyhet 29 apr. 2021

Guide ska hjälpa företag med starka elektromagnetiska fält

Arbetsgivare är skyldiga att bedöma och vidta åtgärder för att minska risker som kan uppstå på grund av starka elektromagnetiska fält. För att hjälpa företag med detta har Teknikföretagen, tillsammans med Prevent, Industriarbetsgivarna och IF Metall, tagit fram fördjupande informationsmaterial.

Foto: Jonas Bilberg / Bredda bilden
Foto: Jonas Bilberg / Bredda bilden

Prevent.se finns nu en ämnessida som handlar om elektromagnetiska fält. Sidan är framtagen för att hjälpa arbetsplatser med starka elektromagnetiska fält.

– Vi vill underlätta för våra medlemsföretag att följa Arbetsmiljöverkets föreskrifter och leva upp till de krav som gäller, berättar Malin Nilsson som arbetar med rådgivning i arbetsmiljöfrågor på Teknikföretagen.

Apparater som använder elektricitet förekommer överallt, det kan gälla allt från datorer, telefoner och skrivare till industriell utrustning som svetsar eller utrustning som används vid uppvärmning eller smältning av metall. I arbetslivet exponeras därför arbetstagare för elektromagnetiska fält på i princip alla arbetsplatser. För att hälsan ska påverkas krävs dock stora strömmar eller höga spänningar.

– Hur omfattande exponeringen är beror på en mängd olika faktorer. Det beror till exempel på närheten till utrustningen och de elektromagnetiska fältens egenskaper. Exponeringen skiljer sig därför från arbetsplats till arbetsplats, säger Malin Nilsson.

Prevent.se finns fyra informationsfilmer och en guide i åtta steg som stöd för arbetsgivare att göra riskbedömningar.

Läs mer

Mer på Internet https://www.prevent.se/elektromagnetiska-falt

Ta del av materialet på Prevent.se

 

Relaterat innehåll

Mer på Teknikföretagen /Elektromagnetiska fält/

Arbetsgivarguiden: Elektromagnetiska fält