Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Nyhet 28 okt. 2020

Workshopserie har fått fler företag att komma igång med sin digitaliseringsresa

Kickstart Digitalisering har sedan 2017 inspirerat företag att påbörja eller fortsätta sin digitaliseringsresa. Nu går projektet mot sitt slut och workshopserien har gett goda resultat. 9 av 10 företag har fått ökad insikt om digitaliseringens betydelse för verksamheten.

Foto: Bredda bilden / Jonas Bilberg
Foto: Bredda bilden / Jonas Bilberg

Små och medelstora industriföretag har sedan 2017 fått möjligheten till digitaliseringshjälp via projektet Kickstart Digitalisering. Det är en workshopserie som har anordnats över hela landet och totalt har 75 Kickstarts genomförts med totalt 627 deltagande företag.

– Digitaliseringen skapar nya möjligheter för industrin, till exempel i form av ökad produktivitet och nya affärsmöjligheter. För att hjälpa de små och medelstora industriföretagen att komma igång med sin digitaliseringsresa har Teknikföretagen tillsammans med IF Metall, RISE och IUC drivit Kickstart Digitalisering med finansiering från Tillväxtverket, berättar Maria Rosendahl, enhetschef för kompetensförsörjning och digitalisering på Teknikföretagen och fortsätter:

– Nu har de sista träffarna anordnats och vi kan konstatera att Kickstart har varit en lyckad insats. Utvärderingen visar att Kickstart har gett företagen en ökad insikt om digitaliseringens betydelse och att de medverkande har fått en bättre förståelse för det egna företagets behov och fått nya idéer om hur de kan dra nytta av digitaliseringens möjligheter.

Kickstart Digitalisering har inte bara bidragit med ökade kunskaper och inspiration till företagen. Många av de företag som har medverkat har startat eller har planerat minst ett digitaliseringsprojekt i samband med Kickstart.

– Företag som medverkat har berättat att de kommit igång med sitt digitaliseringsarbete. De har fått insikt om att de kan börja med relativt enkla projekt och lösningar för att påbörja sin digitaliseringsresa. Det är ett gott betyg då själva syftet med projektet bland annat har varit att avdramatisera begreppet digitalisering och att sänka ribban för att våga komma igång, berättar Maria Rosendahl.

Den lokala förankringen under träffarna har varit uppskattad. Möjligheten att lyssna på andra företag och att nätverka med andra i regionen har varit betydelsefullt för de medverkande företagen.

– Inspiratörer och moderatorer under träffarna har berättat om lokala framgångssagor och förebilder, på så sätt har företagen kunnat relatera och känna igen sig i exemplen, säger Maria Rosendahl.

Företagen som medverkat i Kickstart Digitalisering uppger att Kickstart bland annat har bidragit till:
  • Bättre förståelse för sina behov och möjligheter gällande digitalisering. De kan därför fatta mer informerade beslut om vilka lösningar de ska använda sig av.
  • En insikt om och trygghet i att andra företag delar liknande utmaningar kring digitalisering.
  • Ökat självförtroende och motivation att tänka annorlunda och att ta nästa steg i företagets digitaliseringsresa.
  • En beteendeförändring hos medarbetarna, som nu är mer nyfikna på hur de kan förändra och förbättra verksamheten.
Visa mer

 

För att läsa mer om Kickstart Digitaliserings resultat kan du läsa mer i rapporten Analys av Kickstart Digitalisering.

Ladda ner

PDF 1,0 MB

Analys av Kickstart Digitalisering

 

Vid frågor, kontakta