Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Virustester hjälper Saab att komma ut i världen

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab påverkas som många andra teknikföretag kraftigt av covid-19 pandemin och lider exempelvis av att inte kunna skicka ut sina säljare i världen. Nu planerar företaget för att erbjuda nyckelmedarbetare tester som möjliggör det.

Lena Eliasson, personaldirektör på Saab. Foto: Saab AB Lena Eliasson, personaldirektör på Saab. Foto: Saab AB

Nyhet
04 juni 2020
Sakområde:

Vilken typ av test handlar det om?

– Vi talar om ett så kallat PCR-test, som om det är negativt kan skapa möjligheter för resande utan karantän beroende på nationella regler. Testet visar att du inte har smitta i kroppen och inte varit smittad 48 timmar bakåt och är i de flesta fall giltigt 72 timmar. Vi behöver testa våra säljare för att de ska kunna resa ut och samtidigt bevisa att de inte har covid-19 smitta i kroppen, säger Lena Eliasson, personaldirektör på Saab.

Varför är det här så pass viktigt för Saab?

– Det är oerhört viktigt inom vår verksamhet att kunna resa. Viktigt för oss är att träffa våra kunder face-to-face. Våra medarbetare måste komma ut för att exempelvis kunna göra avslut i en affär. 

Varför kommer detta först nu?

– Tidigare så har de här testerna bara varit tillgängliga inom sjukvården, för sjuka och vårdpersonal. Men vi kommer inom kort att kunna genomföra testerna inom vår företagshälsovård och tar därmed inte resurser från vården.

Är ni säkra att testerna kommer att hjälpa er på det sätt ni hoppas?

– Det ser ut som att det här är vägen in i flera länder. Har man gjort de här testerna och kan visa att man inte är smittbärare så gör det att man kan komma in, utan att tvingas vistas två veckor i karantän. Problemet är dock att reglerna för inresor i olika länder ändras lite dag för dag. Så man måste verkligen detaljstudera vad som gäller för respektive land.

Vilka medarbetare kommer att erbjudas tester?

– I första hand gäller detta nyckelpersoner som är av yttersta vikt att de kan resa. Det handlar inte om tusentals.

Har du sett andra företag göra samma sak?

– Nej, inte direkt. Jag förstår inte riktigt att inte fler företag pratar om detta. Behoven lär finnas på många håll.


Relaterat innehåll