Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

"Coronakrisen slår brett"

Fem frågor till Magnus Broman som är rådgivare på Teknikföretagen Region Norr i Skellefteå.

Magnus Broman, rådgivare på Teknikföretagen Region Norr. Magnus Broman, rådgivare på Teknikföretagen Region Norr.

Nyhet
15 maj 2020
Sakområde:

Vad upptar din tid nu, Magnus?

90 procent av min arbetstid går åt till frågor direkt kopplade till coronakrisen. En väsentlig andel är ärenden som gäller korttidsarbete.

Det har varit ett jämnt och mycket högt flöde av sådana ärenden alltsedan covid-19-pandemin bröt ut. Det vi tyvärr kan se nu är att det blir fler och fler frågor som rör arbetsbrist och varsel. Möjligheten att utnyttja reformen om korttidsarbete räcker inte till för alla medlemsföretag. 

Vilka företag är mest drabbade?

Coronakrisen slår brett skulle jag säga. Ingen går utan påverkan. Möjligen har företag som har sin försäljning mot gruvnäringen haft ett lite mindre dåligt läge än andra.

Jag ser maj som en väldigt avgörande månad för många företag. Många företag kommer att få svårt att få ihop det. Och fortsätter nedstängningen och konsekvenserna av den till hösten så kommer det att bli riktigt jobbigt.

Sker det över huvud taget möten eller förhandlingar då ni träffas fysiskt?

När det gäller besvärliga och känsliga förhandlingar försöker vi träffas på riktigt. Det gäller inte minst när ärendet handlar om personliga skäl. Jag genomförde en sådan förhandling nyligen. Vi var fyra personer i en sal som rymde 150. Det kändes tämligen coronasäkrat. Till saken hör att det är ganska billigt att hyra konferenslokaler just nu.

Jag förstår att du ändå jobbar mest hemifrån, hur fungerar det tycker du?

Både möten med arbetsgivargrupper och förhandlingar görs just nu i princip bara via Teams. Och jag kan säga att det krånglar ibland till saker och ting. I en förhandling är det mycket mer effektivt att ses på riktigt, inte minst därför att kroppsspråket säger en hel del. Det missar vi nu, men det fungerar. 

Ett Teamsmöte blir lite mindre effektivt eftersom det är lättare att förklara krångliga saker i ett fysiskt möte. Ett Teamsmöte kräver klart mer förarbete, jämfört med ett fysiskt möte, för att förbereda bilder, med mera, och få till rätt pedagogik. 

Hur ser det ut framåt för medlemsföretagen i din region bedömer du?

Som sagt. Vi är inne i ännu en nedstängd månad, maj, och det är mycket tufft för många medlemsföretag. En räddning har för berörda företag varit att fordonsindustrin lyckats komma igång igen. Att återigen kunna leverera och fakturera, om än i mycket blygsam skala, tror jag är i princip livsavgörande för en del företag. Förhoppningen om att återstarten blir framgångsrik och att fler företag ska komma igång är naturligtvis stor.

Framåt så tror jag att det kommer att ta ett bra tag innan vi är på samma produktionsnivå som 2019 igen. Och jag tror att det är många medlemsföretag som behöver anpassa sina kostymer framåt.