Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Nyhet 20 feb. 2019

Tekniksprångarna om EU Industry Days 2019

Teknikföretagen medverkade under EU Industry Days som ägde rum i Bryssel 5–6 februari. Deltog gjorde bland annat Saron Frezghi Tesfazghi, Emilia Pettersson och David Wärlén som praktiserar på Teknikföretagen via praktikprogrammet Tekniksprånget.

EU Industry Days är en konferens som Europeiska Kommissionen anordnar med syftet att främja och diskutera industrin i Europa. Under konferensen arrangerades seminarier om industrins framtida utmaningar.

- Det var jätteroligt att få uppleva och intressant att få en inblick i hur det kan se ut när EU anordnar sådana här konferenser, berättar Emilia Pettersson, praktikant på Teknikföretagen.

Saron Frezghi Tesfazghi, som också är prakikant på Teknikföretagen, håller med om att det var en intressant resa. 

- Det var en lärorik upplevelse med många nya intryck. Det var intressant att få se hur alla nätverkade, säger Saron Frezghi Tesfazghi.

Under de två dagarna var tekniksprångarna David Wärlén, Emilia Pettersson och Saron Frezghi Tesfazghi med på olika seminarier för att rapportera från Bryssel. De lyssnade bland annat på öppningstalet av Jean-Claude Juncker, ordförande för Europeiska Kommissionen, som talade om de kommande industriella utmaningarna i Europa och om den snabba förändringen som sker i ekonomin.

Ett annat seminarium som tekniksprångarna lyssnade på var ”From decarbonisation to artificial intelligence” om utmaningar och möjligheter med digitalisering, artificiell intelligens och utfasning av fossila bränslen. Panelen diskuterade den omställning som behöver ske när arbeten automatiseras och de sa att 30–50 procent av alla jobb kan automatiseras med den teknik som finns idag. De menade dock att det inte finns ett utbildningssystem som hanterar omställningen.

- Att se hur det går till på den högsta nivån i Bryssel var fascinerande. Seminarierna var förvisso av varierande kvalité, somliga av paneldeltagarna hade svårt att hålla sig till ämnet, men man lärde sig någonting från var och ett av dem, berättar David Wärlén.