Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Nyhet 04 dec. 2019

Mattecentrum utvecklar Pluggakuten med stöttning från Teknikföretagen

Läxhjälpsforumet Pluggakuten har utvecklats för att utöka tillgängligheten och förbättra stödet för så många som möjligt. Mattecentrum driver Pluggakuten och Teknikföretagen har stöttat utvecklingen av forumet.

Teknikföretagen har i flera år samarbetat med den ideella föreningen Mattecentrum som arbetar för att alla elever ska erbjudas gratis matematikstöd.

- Matematiken är väldigt viktig. Vill vi få fler unga som söker sig till teknikområdet behöver vi alla göra det vi kan för att höja kunskapsresultaten och ungas självförtroende i matematik. Matematik är nära förknippat med teknikutbildningar. Det senaste PISA-resultatet visar att regeringens satsningar på matematiklyft och frivilligorganisationers arbete inom matte har gett resultat, säger Li Ljungberg som arbetar med kompetensförsörjningsfrågor på Teknikföretagen.

Denna gång har samarbetet mellan Teknikföretagen och Mattecentrum fokuserat på en förbättrad version av sajten Pluggakuten där elever kan få hjälp i såväl matematik som teknik, fysik och andra ämnen.

- För att möjliggöra gratis läxhjälp till alla som behöver stöd i sina studier arbetar vi mycket med att utveckla våra digitala lösningar för att utöka tillgängligheten och stödet för så många som möjligt. Pluggakuten är ett forum för alla skolans ämnen, men matematik är det ämne där mer än hälften av frågorna ställs, säger Karolina Lisslö, generalsekreterare för Mattecentrum.

Om Mattecentrum

Mattecentrum grundades 2008 och är en ideell förening som erbjuder gratis hjälp i matematik till elever i Sverige. Idag består föreningen över 13 000 medlemmar i åldern 9-25 år.

Föreningen driver i dag räknestugor i ett 30-tal städer över hela landet och på nätet. Varje vecka genomförs cirka 100 räknestugetillfällen och föreningen har 500 aktiva volontärer

Under 2018 genomfördes totalt 1 401 568 läxhjälpstillfällen på Mattecentrums digitala verktyg. Av dessa skedde:

  • 1 106 862 på Matteboken.se
  • 154 184 på Pluggakuten.se
  • 68 452 på Formelsamlingen.se 
  • 72 070 på arabiskspråkiga versionen av Matteboken.se