Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English
Konjunkturrapporter 11 juni

Konjunkturbarometer kvartal 2 2018

Efterfrågan är fortsatt hög för teknikindustrin i Sverige. Kapacitetsutnyttjandet och behovet av arbetskraft samt rapporteringen rörande orderstocken ligger kvar på hög nivå. Däremot dämpas orderingången.

Ladda ner rapporten

Orderingången dämpas för samtliga storleksgrupper av företag och i samtliga delbranscher med tillverkare av maskiner som enda undantag. För leverantörer sammantaget sker en omfattande inbromsning i orderingång förutom för exportorder för leverantörer till byggsektorn. För leverantörer till maskinindustrin minskar nu orderingången efter fem kvartal av ökade order.

Behovet av ingenjörer minskar medan behovet av yrkesarbetare ökar jämfört med föregående kvartal. Andel företag med fullt kapacitetsutnyttjande ökar marginellt från hög nivå föregående kvartal. Utfallet i efterfrågan på arbetskraft och kapacitetsutnyttjande samt fortatt positiv rapportering av orderstocken är inte direkt förvånande. De följer vanligtvis utvecklingen i orderingång men med en eftersläpning på ett till två kvartal.

Rapporteringen detta kvartal innehåller också en genomgång av affärsläget för teknikindustri inom EU.


Ladda ner

Publicerades 30 december 2020