Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English
Konjunkturrapporter 08 mars

Konjunkturbarometer kvartal 1 2016

Orderingången i Teknikindustri ökar i samma omfattning som under föregående kvartal. Efterfrågan förbättras för transportmedelsindustrin, men försämras samtidigt i maskin- och metallvaruindustrin och för leverantörer. Kapacitetsutnyttjandet ökar marginellt och behovet av arbetskraft är oförändrat jämfört med sista kvartalet i fjol.

Ladda ner rapporten

Orderingången ökar i högre omfattning för transportmedelsindustrin under första kvartalet 2016. Detta är i stort sett det enda positiva utfallet i undersökningen. Det är i stället oroande att läget försämras med minskad orderingång och ökat missnöje med orderstockens storlek i maskin- och metallvaruindustrin. Därutöver tillkommer en lägre efterfrågan för samtliga grupper av leverantörer. Detta gäller särskilt leverantörer till maskin- och elektroindustrin där orderingången minskar.

Kapacitetsutnyttjandet ökar marginellt men ligger fortfarande under det långsiktiga genomsnittet. Behovet av personal är sammantaget i stort sett oförändrat. Bristen ökar på yrkesarbetare, men minskar på ingenjörer, andra tjänstemän och andra arbetare.


Ladda ner

Publicerades 8 mars 2016