Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Medlemsföretag 07 maj 2018

Windrep konkurrerar på hög höjd

En längtan efter att jobba med reparbete högt ovan marken fick kollegorna Eric Daniels och Frans Nilsson att starta eget företag. Bakom sig hade de flera års arbete på bland annat Vestas, som är en ledande tillverkare av vindkraftverk.

Till höger: Eric Daniels.
Till höger: Eric Daniels.

I maj 2017 registrerade Eric Daniels och Frans Nilsson firman Windrep. Deras affärsidé går ut på att utföra serviceuppdrag, reparationer och inspektioner inom vindkraftsbranschen. Företaget har sitt säte i Leksand, där Eric bor, och kontor och lager i Östersund, där Frans bor.

Snabba och flexibla lösningar

– Vi har haft ett väldigt spännande första år. Eftersom vi är ett litet bolag kan vi på ett enkelt sätt erbjuda våra kunder snabba och flexibla lösningar. Med vår bakgrund och kompetens kan vi också utföra större projekt med hjälp av våra samarbetspartners, säger Eric Daniels, vd för Windrep.

Till skillnad från en del av sina konkurrenter jobbar Windrep i första hand med så kallad Rope Access, också kallad industriell klättring. Det är en effektiv arbetsmetod som gör det möjligt att arbeta på hög höjd eller svåråtkomliga platser utan behov av hjälpmedel som skyliftar eller byggnadsställningar.

– Det är en fantastisk känsla att hänga så högt uppe och utföra sitt arbete. Flera av tornen vi jobbar med är hundra meter höga.

Allt vanligare med serviceuppdrag

Reparationer och inspektioner av vindkraftverkens rotorblad är en viktig del av Windreps verksamhet. Under året som gått har företaget också fått ta sig an allt fler serviceuppdrag. Nyligen skrev man ett kontrakt med ett större energibolag som innebär servicearbete inne i maskinhuset.

Företagsduon har haft ungefär hundra resdagar vardera under året. Ofta till norra Sverige, eftersom det är där de största vindkraftparkerna finns. Men Windrep har också haft uppdrag i Finland. Den största utmaningen för företaget är att hitta jobb året om. Det är svårt och farligt att utföra servicearbeten vintertid eftersom det bildas is på bladen.

Värdefull hjälp från Teknikföretagen

– Vi har lyckats förlänga säsongen något genom att använda oss av en tältlösning och värmefläkt. Det gjorde att vi kunde arbeta vid lägre temperaturer och även vid lätt nederbörd, säger Eric Daniels.

I februari 2018 blev Windrep medlem i Teknikföretagen. Ungefär samtidigt anställde man två nya medarbetare, två vindkraftstekniker som liksom företagets grundare också behärskar Rope Access-metoden. I samband med att anställningskontrakten skulle skrivas hade Eric Daniels en hel del kontakt med Teknikföretagen.

– Jag har ju aldrig drivit eget företag förut så det känns skönt att kunna vända sig till Teknikföretagen med frågor. Jag tänker både på det rent juridiska och på arbetsgivarfrågorna, som OB-ersättning och semestervillkor.

Detta är Windrep

  • Windrep erbjuder service- och reparationsarbeten inom vindkraftsbranschen.
  • Företaget utför arbeten i hela Sverige samt i mindre utsträckning också i andra nordiska länder.
  • Huvudkontoret ligger i Leksand och företaget har fyra anställda.
  • Windrep har en omsättning på 1,33 miljoner kronor (2017)
  • Här kan du läsa mer om företaget.