Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop In English
Medlemsföretag 06 apr. 2022

Tryggare vård med Medarcas digitala medicinskåp

Tryggare och säkrare – både för patienter och brukare men också för vårdpersonalen. Medtechbolaget Medarca i Malmö ser ett ökande intresse för sina digitala läkemedelsskåp. I Sverige har det nystartade företaget börjat få vind i seglen och nu är siktet inställt på export.

Foto: Medarca
Foto: Medarca

Lars Malmgren och hans kollegor Anders Sjöström och Per Ola Ingvarsson hade jobbat länge tillsammans inom kontanthantering på det Malmöbaserade företaget Scan Coin. Men när bolaget såldes till en amerikansk ägare kände de att det var dags att gå vidare. Samtidigt ville de använda sin kunskap inom digitalisering på bästa sätt.

– Digitalisering är ett område där finansbranschen ligger långt fram med sina höga krav på säkerhet och precision. Så vi frågade oss var behovet av digitalisering var störst och kom fram till vårdbranschen, berättar Lars Malmgren, en av de fem ursprungsgrundarna och nu vd för Medarca.

Gruppen skaffade en arbetsplats på Medeon, en forskningspark i Malmö med specialinriktning på life science – läkemedel, medicinteknik, bioteknik och hälsovård. Där kan nystartade bolag få hjälp att utveckla sina idéer och med att få kontakter till finansiärer och kunder.

– Innan vi fick våra nuvarande lokaler hade vi hade ett litet rum där vi utvecklade mjuk- och hårdvara till ett digitalt medicinskåp som blev vårt huvudspår eftersom vi fick bra respons för den idén, säger Lars Malmgren.

Medarca.jpg
Anders Sjöström, Lars Malmgren, Per Ola Ingvarsson, Mikael Bergman och Olof Jönsson. Foto: Medarca

Minskar stressen för vårdpersonalen

Medarcas medicinskåp Meddibox finns nu i två versioner, en för hemmabruk och en för särskilda boenden inom äldrevården. Tanken med båda är att minska stressen för vårdpersonalen genom att förenkla hanteringen av läkemedel.

Medicinskåpet fungerar så att den vårdanställda loggar in med personlig inloggning och då får tillgång till vårdtagarens medicinlista på en pekskärm eller telefon. Beroende på vilket läkemedel som ska delas ut öppnas olika luckor i skåpet. Därefter signerar den vårdanställda läkemedelshanteringen digitalt vilket ger full spårbarhet i hela kedjan och minskar risken för dubbelmedicinering.

– Vi har fått en väldigt bra respons på lösningen. Brukarna och patienter känner trygghet och vårdpersonalen känner en väldig avlastning och ett lugn. Det är väldigt glädjande, säger Lars Malmgren.

Spelar en viktig roll i vårdsystemet

Med sitt fokus på ökad effektivitet, säkerhet och trygghet i läkemedelshanteringen ser Medarca att företaget kan spela en viktig samhällsroll inom läkemedels- och vårdsystemet, enligt honom.

– Dessutom bidrar vårt medicinskåp till att minska svinnet av narkotiska preparat, som är ett ständigt problem i inom vården.

I takt med att allt fler äldre bor kvar i sina hem längre ökar behovet stadigt av vårdlösningar i hemmet. Här ser Medarca en tillväxtpotential.

– Äldrevården är en snabbt växande marknad där vi har inlett ett samarbete med en större ledande aktör, Alfa eCare, för att få fart på försäljningen. Tillsammans kan vi erbjuda en av marknadens mest intressanta lösningar för medicinhantering inom hemsjukvården. Vi ser också en potential i att öka exporten, bland annat av en av våra andra produkter: ett digitalt nyckelskåp.

Varför valde ni som litet startupbolag att gå med i Teknikföretagen?

– Vi ser det som ett stort plus ­– av flera orsaker. Dels för att vi är i en tillväxtfas och såg vi att kunde få en större trygghet för våra anställda. Dels för att vi får vi en seriositet, inte bara som arbetsgivare utan också mot kunder och vid upphandlingar. Vi har också redan fått mycket stöd av Teknikföretagen när det gäller nyanställningar.

Medarca i korthet
  • Medtechbolag med bas i Malmö.
  • Har just nu fem anställda men planerar att vara sju innan årets slut.
  • Har legoproduktion i Sverige, Slovakien och Asien. Satsar på att ta hem allt mer produktion till Sverige.
  • Grundarna äger drygt 60 procent. Övriga ägare är ett antal privata industriföreträdare och entreprenörer. Även statliga Almi Invest har en ägarandel.
Visa mer