Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Tech-startupen Skysense stora utmaning i utvecklingen av drönarövervakning

Svenska Skysense når stora framgångar med sin avancerade positioneringsteknik för att övervaka drönare. Men det var utmaningen med att rekrytera utländsk arbetskraft som ledde dem till Teknikföretagen.

Foto: Skysense.aero Foto: Skysense.aero

Medlemsföretag
26 sep. 2019
Sakområde:

Skysense är ett teknikföretag grundat av Robby de Candido och Magnus Lundmark. För att beskriva enkelt vad de gör, så handlar det om spårningsutrustning för drönare.

Drönarspårning och övervakning

I takt med att kameror och drönare har blivit allt bättre och mindre, har också flera platser blivit mer utsatta och känsligare. Sportevenemang, kärnkraftverk, fängelser och flygplatser har alla utmaningar med drönare, som flera gånger har uppmärksammats i nyhetsmedier.

– Säkerhet är nummer ett i all luftburen trafik, säger vd Robby de Candido. Vår produkt kan också användas av människor som behöver en högre nivå av privat integritet. Då luftrummet inte går kontrollera på samma sätt som egendom, är till exempel drönare en del av paparazzis verktyg i dag.

Hjälp från Teknikföretagen med utländsk rekrytering

Sedan juli är Skysense medlemmar i Teknikföretagen. Initiativet uppstod när man skulle rekrytera och insåg att kompetensen fanns utanför Sveriges gränser. Det var en oväntad utmaning, vilket ledde dem till Teknikföretagen, som kunde hjälpa dem med processen att anställa utländsk arbetskraft.

– Vår annons på LinkedIn hade avancerade krav och vi fick in en handfull ansökningar. Då insåg vi att vi skulle få hantera endast utländska ansökningar. Men när jag tittade på Migrationsverkets hemsida om handläggningstiderna för arbetstillstånd fick jag en stor klump i magen, berättar Robby de Candido.

Skysense fick då reda på att Teknikföretagen var certifierade för att hjälpa till med processen att rekrytera utländsk arbetskraft.

– Vi har aldrig tidigare haft skäl att titta över detta, men med vår anslutning till Teknikföretagen fimpade vi vårt dåvarande avtal och tog oss an deras modell. Med den hjälp de gav oss fick vi ett otroligt värde för vad den lilla medlemsavgiften kostar. Det var en no-brainer, säger Robby de Candido.