Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop In English
Medlemsföretag 05 aug. 2018

Grafenbaserad film ska revolutionera elektronikbranschen

Svårigheter att leda bort värme bromsar utvecklingen av elektroniksystem. Därför har forskare på Chalmers utvecklat ett effektivt sätt att kyla elektronik – med en film uppbyggd av grafen.

Lilei Ye, vd på SHT Smart High-Tech AB.
Lilei Ye, vd på SHT Smart High-Tech AB.

Vår högteknologiska verklighet ställer allt högre krav på funktionalitet och detta skapar i sin tur stora mängder värme i våra elektroniska system. Avgörande för systemens livslängd är att värmen kan avlägsnas effektivt och bättre kylning sparar dessutom energi. Teknikföretagen-medlemmen SHT Smart High-Tech AB har forskat fram en grafenbaserad film för kylning av till exempel mobiltelefoner, lysdioder, kraftkomponenter och datorer.

Affärsidé född ur forskning

2016 var ett forskarlag på Chalmers tekniska högskola först med att visa grafens kylande effekt på kiselbaserad elektronik. Med ekonomiskt stöd från Almi Invest, Energimydigheten och privata investerare kunde forskarna driva idén vidare inom företaget SHT Smart High-Tech AB och utveckla det unika grafenbaserade kylningsmaterialet – med 10 till 100 gånger bättre elektronikkylning än dagens kommersiella produkter.

– Vi vill utveckla nya och avancerade material för framtidens kylning av elektronik, säger Lilei Ye, vd på SHT Smart High-Tech AB.

På marknaden inom två år

Den grafenbaserade kylfilmen är fortfarande på utvecklingsstadiet och SHT Smart High-Tech AB säljer den just nu i små serier. Men flera företag har visat intresse för och testar i dag forskarprodukten och inom 1–2 år tror Lilei Ye att den kommer att finnas ute på marknaden i stor skala. För att nå dit finns inga genvägar.

– Det krävs omfattande test för ett godkännande hos kund och när den tekniska delen är klar måste vi börja tänka på hur vår komponent ska integreras i kundens produktionslinje.

Söker nu investerare

SHT Smart High-Tech AB är lokaliserat på Johanneberg Science Park på Chalmersområdet med fem medarbetare. I det slimmade arbetslaget finns kompetenser inom forskning, materialutveckling, projektledning, IT och marknadsföring.

Närmast i företagets utveckling väntar en fas med mindre fokus på forskning och mer på kommersialisering av produkten. Redan i dag finns en samarbetspartner i Kina och företaget letar nu efter investerare som vill vara med och göra verklighet av grafens unika kylningsförmågor. Lilei Ye ser ljust på framtiden och SHT Smart High-Tech AB:s betydelse för elektronikbranschen.

– Vi är först och helt unika med vår idé. Den kan hjälpa företag att utvecklas genom att förlänga livet på komponenterna i deras elektroniska system, säger hon.

Det här är SHT Smart High-Tech AB

  • Bildades 2006, av ett forskarlag på Chalmers tekniska högskola.
  • Har genom forskning kommit på konsten att kyla elektronik med grafenbaserad film.
  • Resultaten av forskningen har bland annat publicerats i den ansedda tidskriften Nature Communications.
  • Medlem i Teknikföretagen sedan mars 2018.