Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Så ska Omocom göra cirkulära värdekedjor säkrare

Olika appar som förenklar och möjliggör utvecklingen för delningsekonomi poppar upp likt svampar i skogen. Men försäkringsbranschen hänger inte riktigt med. Det vill den nya Teknikföretagen-medlemmen Omocom ändra på.


Medlemsföretag
23 sep. 2019
Sakområde:

Bostadsuthyrning, genom Airbnb, eller pryldelning, genom Hygglo, är populära exempel på hur delningsekonomi tillgängliggörs allt mer via digitala plattformar. Samtidigt har detta medfört ett snabbt skifte där delning av ägodelar väcker frågor om ansvar och försäkringar.

Delningsekonomi med korttidsförsäkringar

Omocom är ett företag som erbjuder korttidsförsäkringar som är anpassade för delningsekonomi. Ambitionen är att skapa en större trygghet för både användarna och utvecklarna.

Idén formades när grundarna Emanuel Badehi Kullander och Ola Lowden Landström var involverade en kartläggning av delningsplattformar på uppdrag av regeringen. Vad de då såg var att ett stort hinder i att ändra konsumtionsmönster handlade om hur det saknades lösningar för garantier och försäkringar när ägodelar delas.

– Det var en krock mellan etablerade modeller och utvecklingen av cirkulära värdekedjor. Löser vi detta kan vi gå mot att konsumera mer hållbart och istället fokusera på användande och funktion, förklarar Emanuel Badehi Kullander.

Mer kvalitet än slit och släng 

Omocom vill uppmuntra till kvalitetsproduktion och ser miljövinster med det i det långa loppet. Emanuel Badehi Kullander exemplifierar detta med ett köp av en borrmaskin när du behöver göra ett hål i väggen. Då ska du istället kunna hyra en borrmaskin för en timma, så slipper du ha den liggandes på en hylla och samla damm efteråt.

Just nu är Omocom i färd med att lanseras på två plattformar, Tiptapp och Hygglo. Men företaget ser inte bara en framtid i att jobba direkt mot privata användare, utan även ett ökat intresse från B2B-världen med fokus på industriföretag och cirkulära värdekedjor.

Teknikföretagens roll för ett Omocom

Några av fördelarna för Omocom med Teknikföretagen är att kunna nyttja kollektivavtal, ge bra och tydliga villkor till anställda och arbetsgivarstöd om det skulle behövas. Men den viktigaste rollen ser Emanuel Badehi Kullander ur ett större perspektiv.

– De tyngst vägande skälen är möjligheten att vara en del av Teknikföretagens nätverk och informationskanaler. Där kan vi lyfta våra frågor på agendan och prata med likasinnade, säger Emanuel Badehi Kullande