Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop In English
Medlemsföretag 23 nov. 2017

Amputation vid perifer artärsjukdom kan undvikas med laserteknik

Perifer artärsjukdom kan leda till amputation om den upptäcks för sent. Perimed har utvecklat en laserteknik som hjälper läkaren att ställa diagnos och sätta in åtgärder i tid. Sedan våren 2017 är Perimed medlem i Teknikföretagen.

Björn Bakken, vd Perimed.
Björn Bakken, vd Perimed.

Stockholmsbaserade Perimed utvecklar banbrytande medicinteknik för patienter med perifer artärsjukdom. Sjukdomen innebär bland annat ett minskat blodflöde som kan ge fruktansvärda vilosmärtor i fötter och ben. I värsta fall krävs amputation.

– Om sjukdomen upptäcks för sent kan läkarna oftast bara erbjuda amputation. Det är här Perimeds teknik kommer in i bilden. Med vår diagnostikhjälp kan läkare sätta in rätt åtgärder vid rätt tidpunkt, säger Björn Bakken, vd på Perimed.

Laserteknik räddar ben

Perimed använder sig av så kallad Laser Dopplerteknik. Björn Bakken jämför tekniken med den laserpistol trafikpolisen använder vid hastighetskontroller. Men i stället för bilens hastighet mäts blodkroppar och blodflöde – med en genomlysning av kroppens vävnader.

– Det är en speciell känsla att vara med om att rädda en persons ben. En läkare som funderar på att amputera kan med diagnostikhjälpen komma fram till att det inte behövs, säger Björn Bakken.

Föddes i forskningsvärlden

Perimed grundades 1981 – av personer inom Institutionen för medicinsk teknik, vid Linköpings universitet. I dag arbetar cirka 75 personer på företaget och kunderna är specialistkliniker, universitetssjukhus och regionalsjukhus. Patienten är alltid i fokus.

– Vården är vår kund, men tekniken riktar sig ju till patienterna. Vi har stor kännedom om patientgruppen, säger Björn Bakken.

Teknikföretagen ger stöd

Björn Bakken beskriver medicinteknikbranschen som konservativ och långsam. Han säger att det ofta är både svårt och dyrt att ta sig in på nya marknader, som är hårt styrda av lagar och regler.

– Men det är också väldigt intressant och givande att jobba med medicinteknik. Speciellt den humanitära sidan och att vi faktiskt gör skillnad för patienterna, säger han.

Sedan våren 2017 är Perimed medlem i Teknikföretagen. Björn Bakken beskriver det som ett naturligt steg som han önskat att företaget tagit tidigare. Medlemskapet ger en kvalitetsstämpel som arbetsgivare och positiva effekter för personalrekryteringen.

– Genom Teknikföretagen får vi tillgång till så mycket expertis, kurser och utbildningar. Vi får dessutom tydlig information om förändringar i kollektivavtalen. Medlemskapet gör det enkelt och bekvämt för oss, säger han.

Det här är Perimed

  • Utvecklar och säljer medicinteknik.
  • Grundades 1981.
  • Huvudkontoret finns i Jakobsberg, Stockholm.
  • Har cirka 75 anställda.
  • Största marknaderna finns i USA och Kina, därefter kommer Europa.
  • Omsätter cirka 95 miljoner kronor om året.