Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Northvolts största utmaning: hitta rätt personal

Förväntningarna är skyhöga på den största industrisatsningen i modern svensk historia – Northvolts batterifabrik i Skellefteå som startar sin produktion i slutet av 2021.


Medlemsföretag
05 okt. 2020
Sakområde:

Det var 2017 som planerna på en svensk fabrik som ska tillverka litiumjonbatterier för elbilar och lagring av energi lanserades av den tidigare Tesla-medarbetaren Peter Carlsson. Nu är finansieringen klar, byggandet i full gång och bland finansiärerna finns Volkswagen, BMW och Scania.

Och företagets anställda – i dag 700 medarbetare från över 70 länder – växer snabbt i antal: i Skellefteå ska 3 000 personer anställas under en femårsperiod. Just kompetensförsörjningen är en av Northvolts främsta utmaningar.

Tar ett helhetsansvar för de anställda

Northvolts personalchef Martin Anderlind hoppas att hälften av de som rekryteras, kvinnor och män i alla åldrar, ska komma från Västerbotten, Norrbotten och norra Finland och resten från övriga Sverige och norra Europa. Ungefär hälften av dem som rekryteras ska också utbildas internt från grunden.

– För att kunna lösa det på bästa sätt har vi en tät dialog med Skellefteå kommun och med olika lärosäten. Det här är inte bara ett fabriksbygge för oss, vi vill vara med och ta ett helhetsansvar för de anställda och deras familjer som väljer att flytta upp, säger han.

Hittills har det gått lättare än förväntat att hitta spjutspetspersonal inom batteriteknik från framför allt Asien, men det har varit tuffare att hitta svenskar med rätt erfarenhet av stora komplexa byggprojekt. Även där har rekryteringen skett globalt.

Höjer den gröna ribban

Northvolt har även verksamhet i Västerås, där företagets utvecklingsanläggning och forskningsavdelning ligger. Där testas nu delar av den produktion som så småningom ska ske i Skellefteå.

– Vi har varit igång i snart fyra år och samarbetat med och levererat batterikemikalier och prototyper till kunder i över två år. Att vår tillverkning sker i norra Europa innebär ett minimalt koldioxidavtryck och höjer den gröna ribban för alla andra tillverkare världen över, säger Martin Anderlind.

Blanda erfarenhet och entreprenörskap

Sedan augusti 2020 är Northvolt AB, Northvolt Battery Systems AB och Northvolt Revolt AB (som är inriktat på recycling) medlemmar i Teknikföretagen. Martin Anderlind ser fram emot att få en samtalspartner som kan hjälpa bolagen framåt.

– Vi vill gärna ifrågasätta beprövade sanningar. Ett bra sätt att göra det på är att blanda lång och gedigen branscherfarenhet med nyfikenhet, kreativitet och entreprenörskap från såväl nyutexaminerade som seniora medarbetare från helt andra branscher, erfarenheter och kulturer.

Del av Sveriges nya elektrifieringskluster
  • Northvolt inriktar sig på att bli den första batteritillverkaren som tar ett helhetsgrepp från råvara till färdigt batteri och för vissa kundsegment även till kompletta batterisystem. Gemensamt för de kunder Northvolt skrivit avtal med är att de alla prioriterar och värderar en långsiktigt hållbar omställning.
  • Fabriken kommer starta produktionen i slutet av 2021, och fortsätta att expandera under de efterföljande åren. Målet är att producera 40 GWh batterikapacitet per år, motsvarande 70 miljoner battericeller per år.
  • Andra svenska initiativ inom elektrifieringsområdet är Polestar (elbilar), XShore och Candela (elbåtar), Cake (el-mc) och Awake (elsurfbrädor).

 


Senaste artiklarna om medlemsföretag