Almedalen 2024 Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

AI-tjänster som säkrar elförsörjningen

Styr energin till där den behövs och stryp den där det går. Så använder Uppsalaföretaget Ngenic smarta algoritmer för att göra energisystem mer hållbara, energieffektiva och långsiktigt uthålliga för att minska risken för framtida elbrist.

Foto: Pressbild Ngenic Foto: Pressbild Ngenic

Medlemsföretag
04 nov. 2020
Sakområde:

Hur säkrar vi Sveriges elförsörjning så att det inte uppstår elbrist? Hur ser vi till att mer förnybar el kan kopplas på landets energisystem? Hur ser vi till att systemet klarar av att ladda alla nya fordon och maskiner som är på väg att elektrifieras?

Svaren på de frågorna brukar handla om att bygga in intelligens i energisystemet, något som Uppsalaföretaget Ngenic gjort till sin specialitet och fått mycket uppmärksamhet för.

Räddar elnätet med AI

I ett av företagets AI-baserade styrsystem hjälper värmepumpar i privatvillor och stora fastigheter till att minska totalbelastningen i elnätet. Vid tider när många behöver el regleras värmepumparna ner – utan att komforten försämras för dem som vistas i huset. Samma system finns installerat i Åre där det fördelar fjärrvärmen bättre inom orten så att den räcker både till element och tiotusen samtidigt duschande skidturister.

"Vi brukar säga att vi räddar elnätet med AI."
- Björn Berg, vd Ngenic

– Vi brukar säga att vi räddar elnätet med AI, säger Ngenics vd Björn Berg. Vår vision är att bidra till ett hållbart samhälle med våra smarta energitjänster.

Idén kom från tre studenter

Företagets historia börjar för tio år sedan. Tre civilingenjörsstudenter från Uppsala universitet sökte upp Björn Berg som då jobbade som affärscoach på inkubatorn Uppsala Innovation Center. De hade en idé om hur man skulle kunna styra värmepumpar med smarta algoritmer.

– Det var en fantastisk idé, men vi insåg att studenterna inte skulle ha råd med tjänsterna från inkubatorn. I stället kom vi överens om att jag och min kollega Anders skulle jobba gratis med utvecklingen mot att vi gick in i bolaget, säger han.

Fick Almedalens framtidspris

Så blev det, och efter att finansiering säkrats från bland annat Vinnova, Elforsk och Uppsala universitet kom utvecklingen igång. Efter två år släppte Ngenic sin första produkt, en smart termostat för privatmarknaden. Samma år, 2012, fick företaget Almedalens framtidspris.

– I dag är företagsmarknaden vår största verksamhet. Vi har avtal med ett 70-tal energibolag i Norden och ett 100-tal fastighetsägare, däribland flera allmännyttiga bolag som Uppsalahem, säger Björn Berg.

Nischen: att beräkna och styra energisystemen

I en tid när det talas allt mer om energieffektivitet, överbelastade elnät och risk för elbrist har utbudet av tjänster, appar och produkter som siktar in sig på att mäta energidata närmast exploderat, både för konsumenter och företag.

– Det är jättemånga som springer på samma boll, men de springer faktiskt på fel boll, säger Björn Berg. Den verkliga matchen om framtidens energisystem handlar inte bara om att mäta utan om att kunna räkna och styra så att det blir mer effektivt – det är där vår speciella nisch finns.

Stor fördel att vara medlem

Nyligen blev Ngenic medlemmar i Teknikföretagen. En av de främsta anledningarna är att företaget växer så det knakar och nu består av drygt 40 personer, berättar Björn Berg.

– Jag har jobbat på stora företag så jag vet betydelsen av att vara ansluten till en arbetsgivarorganisation. Upp till tio anställda kan det gå bra att inte vara ansluten men sedan börjar det bli jobbigt. Det är en stor fördel för oss som arbetsgivare att kunna ha Teknikföretagens hjälp med avtalsförhandlingar och en mängd andra frågor.

Ngenic i korthet
  • Ngenic är ett energiteknikföretag som fokuserar på digitalisering och effektivisering av energisystem. Visionen är i korthet att bidra till ett hållbart samhälle med hjälp av smarta energitjänster.
  • Grunden till företagets affärsidé kommer från tre studenter på Uppsala universitet. I dag har företaget drygt 40 anställda och kontor i Uppsala, Stockholm, Gävle, Malmö och Wroclaw i Polen.
  • Störst fokus i dag ligger på företagsmarknaden (energibolag och fastighetsägare) men företaget har också privatkunder. Företagets smarta termostat Ngenic Tune säljs i hemelektronikhandeln.

 

Läs också

Mer på Teknikföretagen /Klimatet kräver elektrifiering – så klarar Sverige omställningen/

Klimatet kräver elektrifiering – så klarar Sverige omställningen

PDF 1,6 MB

Vägen mot elektrifiering