Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop In English
Medlemsföretag 22 okt. 2018

MSE Engineering: Hjälper Försvarsmakten att uppnå sina mål

Ett försämrat säkerhetspolitiskt läge kräver ansvarsfulla ageranden. Simuleringsutvecklaren MSE Engineering vill hjälpa Försvarsmakten att uppnå sina mål – på ett kostnads- och tidseffektivt sätt.

Ett av bolagets produktområden är strömförsörjning för extremt krävande miljöer. Här syns ett elverk som är utvecklat för att användas till flygfarkoster. Fotograf: Johan Schmitz
Ett av bolagets produktområden är strömförsörjning för extremt krävande miljöer. Här syns ett elverk som är utvecklat för att användas till flygfarkoster. Fotograf: Johan Schmitz

MSE Engineering är ett teknologiföretag primärt inriktat på försvarsindustrin som bland annat utvecklar tränings- och simuleringsutrustning för fordonskabiner samt robot- och luftvärnssystem.

– Vi gör det möjligt för soldater att träna så realistiskt som möjligt utan att behöva använda försvarsutrustningen skarpt. Träningen blir effektivare och man sparar dessutom både tid och pengar, säger Daniel Hopstadius vd för MSE Engineering.

Bland kunderna finns Försvarsmakten, Saab och försvarsfordonstillverkaren Krauss-Maffei Wegmann (KMW).

mse_engineering_bild3.jpg

Bolagets största produktområde är simulatorer. Denna bild visar interiören i en 1:1-replika av ett stridsfordon. Systemet används för att träna soldater i säker nödutrymning. Fotograf: Johan Schmitz

En engagerad familjehistoria

MSE Engineering är en familjehistoria som började 1987. Bolaget är lokaliserat i Älmhult och har i dag 15 anställda och en omsättning på 30 miljoner konor.

– Vår verksamhet har ingen trög byråkratisk apparatur och handlar inte bara om nyckeltal utan även om mjuka värden. Att vi vill hjälpa Försvarsmakten att uppnå sina mål är inte bara vackra ord. Behöver vi gå en extra mil för att lösa ett problem gör vi det, säger Daniel Hopstadius.

I takt med nedrustningen av det svenska försvaret har sektorn som MSE Engineering verkar i krympt. Men med anledning av ett försämrat säkerhetspolitiskt läge ser Daniel Hopstadius ett långsiktigt utökat behov av försvarsindustrin – inte bara i Sverige, utan även i stora delar av västvärlden.

mse_engineering_bild1.jpg

Bolaget har även utvecklat en automatisk dräktprovare till försvarets stridspiloter. Systemet kontrollerar att pilotens G-dräkt är funktionell, innan han eller hon sätter sig i flygplanet. Fotograf: Johan Schmitz

Tre bolag blir ett

Med syftet att skapa synergieffekter som till exempel snabbare leverantörsflöden går nu MSE Engineering samman med Teleanalys och W-5 Systems i den gemensamma koncernen W5 Solutions. Tillsammans kan de bättre svara upp mot kundens behov.    

– Sammanslagningen skapar en heltäckande produktportfölj som gör att vi kan ta affärer som vi som enskilt bolag inte skulle ha kunnat ta själva.

Teknikföretagen ger stöd

Sedan början av 2000-talet är MSE Engineering medlemmar hos Teknikföretagen. Ett beslut som föll sig ganska naturligt.

– Som litet bolag blir vi effektivare med en bra arbetsgivarorganisation som stöd. Många av de utmaningar vi möter är inte unika för oss utan samma för många arbetsgivare. Genom att låta Teknikföretagen driva de frågorna kan vi ägna oss åt vår kärnverksamhet, säger Daniel Hopstadius.

mse_engineering_bild4.jpg

En av de senaste produkterna är en serie simulator-riktdon som används för att träna soldater i korrekt hantering av olika fordon och andra militär system. Fotograf: Johan Schmitz

Om MSE Engineering