Almedalen 2024 Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Rörliga golvet kan minska antibiotikabehovet i djurindustrin

Svenska företaget Moving Floor är ensamma i världen med sin patenterade lösning för att rengöra grisboxar i ladugårdar genom rörliga golv. Som ny medlem i Teknikföretagen berättar vd Peg Söderberg om utvecklingen och expansionen i Kina.

Moving Floor. Foto: Josef Eliasson, Sunday Moving Floor. Foto: Josef Eliasson, Sunday

Medlemsföretag
06 aug. 2019
Sakområde:

Konceptet föddes ur ett vardagligt arbetsproblem, att djuren lever för nära sin egen spillning och det gör dem sjuka. Det var då grisbonden Tommy Lindvall från Ekeby på Gotland, kom på idén att låta djur leva på ett rörligt golv, efter att ha blivit inspirerad av ett tv-program om hur djuren på savannen rör sig.

I dag drivs företaget av hans döttrar, vd Peg Söderberg och vice vd Katja Lindvall.

– Vi upplever att grisarna inte har tillräckligt hög hygiennivå i en ladugård och det påverkar allt från djurens välbefinnande till produktionen, säger Peg Söderberg, vd för Moving Floor.

peg_soderberg_katja_lindvall_foto_josef-eliasson_sunday (1).jpgPeg Söderberg and Katja Lindvall. Foto: Josef Eliasson, Sunday

Grisarna åt upp golvet

Vad som visade sig vara en av de största utmaningarna för att utveckla produkten handlade om att hitta rätt material för den rörliga matta som grisarna står på.

– Grisar bökar 70 procent av sin vakna tid, förklarar Peg Söderberg. Att hitta ett material som grisarna inte tog sönder eller åt upp tog lång tid. Vid ett tillfälle testade vi i ren desperation på kalvar istället, vilket fungerade jättebra!

Efter mängder av material och samarbeten inom industri-, plast, verkstad- och stålindustrin hittade de ett bra material 2014 som sattes i drift 2016. Sedan dess har småskaliga försök och verkstadstester genomförts till november 2018.

Ett teknikkliv för hela branschen

Moving Floor är i dag ensamma i hela världen med ett patent på en produkt som automatiskt rengör för djur genom ett rörligt golv. Om en djurbox rengörs manuellt i en ladugård sker det en till två gånger under en dag, med Moving Floors innovation sker det 20 gånger per dygn.

– I dag sker utfordring och ventilation automatiskt, därför ser vi det som en naturlig utveckling att också rengöring sker automatiskt. Även om du använder spaltgolv i en ladugård, blir spillning kvar i en kulvert under stallet och lämnar inte området förrän efter en lång tid, berättar Peg Söderberg.

Kan minska användning av antibiotika

Genom att förbättra hygienen för djur hoppas Peg Söderberg att branschen kan minska användningen av antibiotika. Fler stora undersökningar och statistik behövs innan man kan bevisa det, även om Moving Floor ser en koppling.

– När djuren är friska genom kontinuerlig rengöring minskar smittotrycket. Då tror vi även att foderkonverteringen kan förbättras, vilket innebär att det krävs mindre foder för att producera och processen blir mer klimatsmart, säger Peg Söderberg.

Expansion i Kina

Peg Söderberg och hennes syster har inte arbetat med grisuppfödning på åtta år, utan i dag är Moving Floor ett teknikföretag som är i fart med att expandera i Kina. Den kinesiska grisuppfödningen är en enorm marknad och använder mycket vatten för rengöring, vilket också har resulterat i ett stort miljöproblem.

– För oss var det först ett oväntat intresse, men tajmingen är perfekt. Just nu är vi i förhandlingar med en kinesisk partner för att tillverka huvuddelen av vår produkt, medan nyckelkomponenter tillverkas i Sverige. Med denna utveckling kände vi att det var ett naturligt steg för oss som arbetsgivare att också bli medlemmar i Teknikföretagen där vi hoppas finna kompetens och stöttning, säger Peg Söderberg.