Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Mimsafe vill bli hundens bästa vän

I takt med att allt fler skaffar hund har Mimsafes krocktestade hundburar till bilar tagit steget från nischprodukt till storsäljare. ”Hundar är en familjemedlem som i dag anses lika viktiga som barnen”, säger företagets vd Gert Olofsson.

Foto: Mimsafe Foto: Mimsafe

Medlemsföretag
18 feb. 2022
Sakområde:

Färsk hundägare? Du är inte ensam. Under pandemiåret 2021 registrerades 78 000 nya hundar i Sverige – en ökning med 25 procent på två år. För Mimsafe syns utvecklingen i bokslutet.

– Tvärniten som vi upplevde när corona slog till vände snabbt. Det känns konstigt att säga det, men rent affärsmässigt har vi faktiskt gynnats av pandemin, säger företagets vd Gert Olofsson.

Gert Olofsson, vd Mimsafe.

Från sin bas i Frändefors i Västergötland har Mimsafe sedan 1980-talet utvecklat sina funktionellt designade nischprodukter för den moderna bilindustrin. Det som började med en satsning på lastnät och kontrakt med Volkswagen har i dag utvecklats till ett ständigt växande produktprogram med hundar, hästar och passagerare i fokus.

Växer i snabb takt

Med sina krocksäkra hundburar och universalgrindar växer nu Mimsafe i snabb takt.

– Hundar är en familjemedlem som i dag anses lika viktiga som barnen. Hundägare vill skydda sina vänner och är inte beredda att äventyra sina familjers liv för att spara några kronor. Man är helt enkelt rädda om det man har, säger Gert Olofsson.

Han drar en parallell till säkerhetsbältet och krockkudden, som båda hade en viss inkörningssträcka innan de blev helt ”accepterade”.

– Det är samma sak med krocktestade hundburar som tål kollisioner bakifrån; folk har fått upp ögonen för det här med bakifrånkollisioner och hur viktigt det är att man skyddar både hunden och baksätets passagerare.

Grundades av entreprenör

Mimsafe grundades av entreprenören Mats Björnerun, som idag är majoritetsägare. Men i företaget återfinns numera tio delägare, varav alla är involverade i verksamheten på något sätt.

– Det är bra att vi har ett gemensamt mål när vi ska driva företaget in i framtiden. Vi ser enorma tillväxtmöjligheter. Det låter kanske kaxigt att säga det, men 2025 satsar vi på att nå en halv miljard kronor i omsättning, säger Gert Olofsson, som klev in som vd för fyra år sedan.

Även om krocksäkra hundburar är hjärtat i verksamheten har Mimsafe fler produkter som sticker ut på marknaden. Bland annat har man utvecklat ett unikt säkerhetssystem som ska minska dödsolyckor inom fälttävlan, och i februari lanseras en patenterad takbox som ska tåla krockar.

– Med vårt system vill vi sätta en helt ny standard för last på tak. Takboxen ska tåla kollisioner i 50 kilometer i timmen och 26g. Det blir vi först i världen om, säger Gert Olofsson.

mimsafe-bild-variocage.jpgFoto: Mimsafe

Stöttar med konkurrens på lika villkor

Mimsafe, som via importörer och egna dotterbolag etablerat sig i 26 länder, är sedan många år tillbaka medlemmar i Teknikföretagen. Gert Olofsson ser många uppsidor i medlemskapet.

– Vi uppskattar den handfasta hjälpen i vardagen, framför allt när det kommer till rådgivning och Arbetsgivarguiden som hjälper oss företagare att ha koll på gällande regler och aktuella avtal.

Som företagare, konstaterar Gert Olofsson, är man per definition ofta risktagare, och här spelar Teknikföretagen en viktig roll.

– Det gör de genom sitt arbete för att vi som företagare ska kunna bibehålla vår konkurrenskraft och konkurrera på lika villkor med förutsägbara regelverk och handelsvillkor.

Mimsafe i korthet

Affärsidé: Att ge människor och djur säkra och innovativa lösningar som ger en trygg resa i livet.

Antal anställda: 62.

Omsättning: 83 miljoner kronor (2021).

Huvudkontor och produktion sker i Frändefors, och produktion i Trollhättan. Lagom till semestern 2022 slås de båda verksamheterna samman under ett och samma tak i Trollhättan.

Grundades 1986. Redan från start tillverkades last- och säkerhetsnät till den tyska bilindustrin. Mest kända är företaget i dag för sina krocksäkra hundburar.

Företaget lägger sex procent av omsättningen på produktutveckling.

Visa mer

 

Läs mer om medlemskap

Mer på Teknikföretagen /Medlemskap/

Medlemskap i Teknikföretagen