Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Svensk kvalitet gjutet framgångskoncept

Kvalitet och leveransprecision är efterfrågat i svensk och tysk tillverkningsindustri. Det är just vad International Aluminium Casting levererar.

Dan Nilsson, vd International Aluminium Casting, och produktbild från företaget. Dan Nilsson, vd International Aluminium Casting, och produktbild från företaget.

Medlemsföretag
20 maj 2018
Sakområde:

– Det våra kunder kräver i första hand är kvalitet och leveransprecision. Först därefter kommer själva prisdiskussionen. Vi samarbetar med våra kunder för att ta fram produkter som håller säker kvalitet och är lönsamma att tillverka, säger styrelseordföranden Folke Sandvik.

Folke Sandvik kom in i företaget som revisor i mitten av 1990-talet, men efter att ha köpt in sig i företaget lämnade han revisorsuppdraget och tog över som vd. Den 1 maj 2018 gick han över i rollen som arbetande styrelseordförande och lämnade över vd-rollen till nyanställda Dan Nilsson.

– Jag har stor respekt för uppdraget, och jag kommer att göra mitt allra yttersta tillsammans med medarbetarna för att driva den fortsatta tillväxten av hela IAC och det med stabil lönsamhet. Vi börjar redan nu skörda frukterna av de investeringar som har gjorts under de senaste fem åren, kommenterar Dan Nilsson.

Svårt få kvinnor till produktion

I dag har IAC omkring 160 anställda, varav 60 i Estland. Omkring 15 procent är kvinnor, och Folke Sandvik intygar att det inte är helt lätt att locka kvinnor till det tunga gjuteriarbetet.

– De flesta arbetar inom efterbehandling och montering, uppger han.

IAC är medlemmar i Teknikföretagen sedan våren 2018. En fördel i relationen som den blivande vd:n Dan Nilsson vill lyfta fram är den snabba responsen i alla lägen.

– Vi känner hela tiden att vi kan få stöd och support i allehanda frågor som kan tänkas dyka upp i verksamheten, säger han.

Snabba fakta om IAC

Namn: International Aluminium Casting Sweden AB, med tre dotterbolag.
Bildat: 1922 av tre svågrar med namnförkortningen EBÖ, omdöpt 2004 till IAC.
Anställda: Cirka 160, varav cirka 25 kvinnor.
Omsättning: 225 miljoner kronor 2017. Budget för 2018 är 265 miljoner kronor.
Kunder: Huvudsakligen tung fordonsindustri. Även företag som tillverkar exempelvis anläggningsmaskiner och produkter med trycklyftsteknik.
Produktexempel: Fästen, motorhus, oljefångare, vinkelkåpor och produkter för pneumatik och hydraulik.

Häs kan du läsa mer om IAC.