Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Medlemsföretag 06 feb. 2018

Index Braille vill lära blinda läsa och skriva

Medlemsföretaget Index Braille gör det möjligt för blinda att komma in i arbetslivet. Bakom företagets världsberömda punktskriftskrivare ligger en hjärtevärmande familjehistoria.

Punktskriftskrivaren från Index Braille och Björn Löfstedt.
Punktskriftskrivaren från Index Braille och Björn Löfstedt.

När Björn Löfstedt var åtta år gammal blev hans mamma blind. Som barn bevittnade han utanförskapet hon hamnade i men också möjligheterna som öppnade sig när hon lärde sig läsa punktskrift och kunde komma tillbaka till arbetslivet. Uppväxten skulle forma Björn Löfstedts framtid.

– Jag fick bli vuxen ganska snabbt, berättar han.

Björn Löfstedt läste till civilingenjör i produktionsteknik på högskolan i Luleå när han 1979 lyckades få Handikappinstitutet att finansiera hans prototyp för en blindskriftskrivmaskin med kopieringsfunktion. Kort därefter startade han Index Braille och i mitten av 1980-talet stod en produkt färdig för försäljning.

– Jag kan säga att jag har gjort de flesta misstag man kan göra. De första femton åren var det balansgång på slak likviditetslina, säger han.

Banbrytande teknik och design

Index Braille utvecklar skrivare för punktskrift. I samtliga av företagets fyra produkter sitter en dator som översätter och formaterar om vanlig text från 140–150 olika språk till punktskrift. Skrivaren kopplas enkelt till datorn via usb, nätverk, wifi eller bluetooth.

Tre funktioner har varit särskilt banbrytande. Dubbelsidig utskrift, talåterkoppling på 18 språk och arkmatning som gör det möjligt att använda vanligt papper. Resultatet är en produkt som är både kostnadseffektiv, miljövänlig och användarvänlig. Just nu satsar företaget på att utveckla en webbapp som ska göra produkterna ännu enklare att använda.

2012 blev skrivaren Index Braille Box Publikens favorit i Teknikföretagens tävling Stora Designpriset. Skapa Design Studio låg bakom designen med tydliga kontraster och aktiva ytor som därefter blivit designprofil för företagets samtliga produkter.

– Det underlättar både marknadsföring och relationer med återförsäljare, säger Björn Löfstedt.

 

Internationell framgångssaga

Bland kunderna finns olika organisationer men även enskilda personer som till exempel den amerikanska musikern Stevie Wonder. Index Braille har i dag 60 procent av världsmarknaden men 64-åriga Björn Löfstedt fortsätter att styra företaget från kontoret i Gammelstad i Luleå.

– Jag är en vanlig tekniker från Luleå. Min engelska var dålig och jag hade inga ambitioner att nå utanför Sverige I dag vill folk från alla möjliga länder prata med mig. Det är en ganska häftig känsla och en företagsresa som få får uppleva under en livstid, säger han.

En politisk fråga

Ändå tror Björn Löfstedt att Index Braille endast sett början av sin framgångssaga. I en värld med 36 miljoner blinda menar han att användandet av företagets skrivare är långt under det faktiska behovet och att det är en politisk fråga att se till att samhället erbjuder den service blinda medborgare behöver för att kunna leva ett bra liv.

– Endast 20 procent av de som är blinda kan läsa blindskrift. Om vi inte vill ha en hel generation blinda som inte kan läsa och skriva och använda dem i arbetslivet måste vi lära dem punktskrift. Det är en win-win-situation både för blinda och samhället, säger han.

Det här är Index Braille

  • Världsledande producent av punktskriftskrivare för blinda.
  • Index är den anatomiska termen för pekfingret – som är ögat för en blind. Braille kommer från fransmannen Louis Braille som är upphovsman till punktskriften, eller brailleskriften som den också kallas.
  • Företaget grundades 1982 i Luleå och har i dag 15 medarbetare.
  • Omsatte 50 miljoner under 2017. Av dessa utgjordes 97 procent av export.
  • Erbjuder fyra olika skrivare varav de två större är mer ljuddämpade och skriver ut tre gånger så snabbt som de små. Pris: 30 500–149 000 kronor.
  • Medlem i Teknikföretagen sedan 2002.