Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop In English
Medlemsföretag 06 sep. 2022

Förser industrin med hållbara tekniklösningar

Förvärva och vidareutveckla noga utvalda teknikbolag med hållbarhet i fokus. Det är affärsmodellen för Addtech, ett börsnoterat tekniklösningsföretag som har samlat 140 bolag med inriktning på automation, elektrifiering och andra industrilösningar.

Foto: Addtech
Foto: Addtech

Grunden för Addtech lades redan 1906 med teknikimportföretaget Bergman & Beving. Men dagens företag tittar inte i backspegeln utan siktar på att ligga i framkant med hållbara tekniklösningar med särskild inriktning på automation, elektrifiering, energi, industriella lösningar och processteknik.

Förra året firade Addtech 20 år som börsnoterat företag, efter avknoppningen från Bergman & Beving 2001. I dag har företaget runt 14 miljarder i omsättning, en vinstmarginal på drygt tolv procent och runt 3 500 medarbetare totalt.

Stockholm är basen men Addtech har kunder över hela världen och egen närvaro i 20 länder.

Hållbarhet en affärsmöjlighet

Hållbarhetstrenden håller i sig, är företagets fasta övertygelse. Den knäcks inte av oron i omvärlden med hög ränta, inflation och risk för lågkonjunktur, utan är del av det stora skifte som Addtechs kunder inom industri och infrastruktur fortsätter att genomgå.

Därmed är hållbarhet också grunden för företagets långsiktiga lönsamhet.

– Utvecklingen mot ett hållbart samhälle och industri är en stark megatrend som fortsätter att driva tillväxt. Våra kunder, som stora industriföretag, har ju egna ambitiösa hållbarhetsmål. Samtidigt gynnas våra kunder inom energisektorn av elektrifieringstrenden, säger Marcus Johansson, affärsenhetschef för Energy Supply, en av tolv affärsenheter inom fö

– Eftersom hållbarhet är ett skifte som drivs av kunderna är det en tydlig affärsmöjlighet för oss, tillägger han.

Decentraliserad kultur

Addtechs filosofi är att ta att aktivt ägande i bolagen som förvärvas. Däremot vill företaget från centralt håll inte lägga sig i detaljerna i hur de i dag runt 140 bolagen i gruppen drivs.

– Vi vill inte begränsa dem från centralt håll. Entreprenörskapet i bolagen är fundamentalt för oss och något vi vill värna om. Kulturen med en decentraliserad beslutsmodell är en våra stora framgångsfaktorer, säger Marcus Johansson.

Vill växa organiskt

I linje med företagets mål om att fortsätta växa utanför Norden genomförde Addtech i somras två nya företagsförvärv: spanska Arruti Group och brittiska Allied Insulators som båda tillverkar och säljer komponenter för byggnation av elkraftledningar och transformatorstationer.

– Allmänt så söker vi bolag med tillväxtpotential och teknisk spets i sin nisch. Ofta är de marknadsledande inom sina segment, säger Marcus Johansson.

– Och vi börjar aldrig med att förvärva ett bolag och sedan se hur det ska passa in i gruppen. Vår utgångspunkt är att växa organiskt inom våra fem strategisk utvalda affärsområden. De förvärv vi genomför syftar till att komplettera eller stärka dessa områden. Vi köper aldrig bolag med erbjudanden inom segment vi inte kan, tillägger han.

Varför valde ni att gå med i Teknikföretagen?

– Många av våra bolag är medlemmar sedan tidigare. Men vi kände att det var ett bra läge också för själva företaget att gå med. Vi har redan fått mycket stöttning av Teknikföretagen i personalfrågor. Vi tycker också att Teknikföretagen, liksom vi, är snabbfotade och lätta att få kontakt med för att kunna bolla olika ämnen.

Addtech i korthet
- Addtech är en tekniklösningskoncern som består 140 självständiga bolag i Europa, Asien och Nordame...