Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Medlemsföretag 19 apr. 2018

Snart finns solceller på rulle på marknaden

Epishine är på god väg att ta solenergin till en helt ny hållbar nivå. Snart kan vi köpa organiska solceller på rulle.

Emma Woxlin, marknadsdirektör på Epishine.
Emma Woxlin, marknadsdirektör på Epishine.

– Vår vision är att göra solenergi billigare än energin från kol- och kärnkraftverk, så att de som inte har råd med den i dag får det. Vi har skapat en organisk solcell som är bra för både miljö, människor och världen, säger Emma Woxlin, marknadsdirektör på Epishine.

Epishine är startupen i Linköping som utvecklat en banbrytande tryckteknik för metallfria organiska solceller. Idén är resultatet av många års forskning vid Linköpings universitet och innebär i praktiken solceller på rulle.

Första lanseringen på gång

Som marknadsdirektör är Emma Woxlin bryggan mellan utvecklare och affär. Hon ser till att Epishine har bidrag, investerare och partners för att kunna utvecklas. Men också att företaget satsar på produkter som det finns köpkraft för. År 2019 är det dags för en första lansering – mindre moduler som ersätter batterier i sensorer och andra strömsnåla uppkopplade inomhusprylar. Just nu byggs maskindelarna och processen sätts upp.

– Vi är i ett verifieringsstadium där vi arbetar för att förstå exakt hur vi ska utforma våra solceller. De senaste månaderna har vi gjort stora framsteg och löst tekniska utmaningar, säger Emma Woxlin.

Enkel, billig och hållbar solenergi

Solcellerna trycks på PET-plast i lager på varandra och en av utmaningarna är att de tunna lagrena måste vara jämna, eftersom det annars kan bli kortslutning mellan elektroderna. En annan att produkter behöver anpassas för Epishines solceller.

Emma Woxlin menar att detta endast är en tidsfråga och att vi i jämförelse med dagens traditionella solpaneler på fasader och tak kommer att få en energi som är både enklare, billigare och mer hållbar. Epishines solceller består av uteslutande organiskt material – kol, väte, syre, kväve och svavel – och har även en väldigt enkel och skalbar tillverkningsprocess.

– Vi vill bidra med jättebillig och ren el till hela världen. Just nu fokuserar vi på att skapa solceller för internet of things som växer snabbt, säger Emma Woxlin.

Läs mer om Epishine