Almedalen 2024 Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

”Vi vill att våra anställda ska ha bra villkor”

Med sina små eldrivna taxipoddar har Bzzt gett stockholmarna ytterligare en möjlighet att ta sig fram på ett smart och miljövänligt sätt i innerstaden. Samtidigt värnar företaget om sina anställda och vill ge dem schyssta villkor. Sedan hösten 2018 är de medlemmar i Teknikföretagen.

Bzzt. Foto: Nils Petter Nilsson Bzzt. Foto: Nils Petter Nilsson

Medlemsföretag
22 nov. 2018
Sakområde:

Sedan starten för ett och ett halvt år sedan har Bzzt nästan tredubblat antalet taxipoddar i Stockholm. Förarna är anställda, fordonen eldrivna och de som åker podd bokar och betalar via en app, och betalar per körd meter. Köer gör med andra ord inte notan högre.

- Vi är framgångsrika, men vi vill vara det genom att vara schyssta. Vi värnar miljön och bra villkor för våra anställda, säger Per Nyrenius, marknadschef på Bzzt.

Tre minuter bort

Redan vid starten sattes ambitionen högt. De såg att det fanns en lucka i Stockholms utbud av färdmedel. Kollektivtrafiken kör inte överallt och korta sträckor är det svårt – och dyrt – att ta taxi. 

- Vi ville göra Bzzt till ett miljövänligt kollektivtrafiksystem, säger Per Nyrenius.

I dag kör företagets poddar i innerstan, och genomsnittsresan är två kilometer. Stockholmarna gillar idén – så mycket att det är svårt att få tag på en podd under helgkvällarna. Målet är att det ska finnas 200 poddar i Stockholm under 2019, och 500 på sikt.

- En Bzzt ska inte vara längre än tre minuter bort, säger Per Nyrenius.

bzzt2_medlemsforetag-2.jpg

Foto: Nils Petter Nilsson

Kollektivavtal säkrar schyssta villkor

Han ser även möjligheter att införa systemet i andra svenska städer. Mjukvaran är byggd för att kunna fungera på flera ställen. Med det växande antalet anställda tillkommer frågor som Bzzt som arbetsgivare vill hantera på ett bra sätt.

- Vi är ju ett ungt, expanderade företag som behöver få administrativa rutiner och avtal på plats när det kommer till personal. Vi vill även säkerställa att vi har konkurrenskraftiga villkor, säger Mats Lundgren, HR-ansvarig på Bzzt. 

Arbetstillstånd

Han ser även Teknikföretagen som ett stöd när de ska rekrytera kompetent personal. 

- Som alla teknikdrivna företag så har vi behov av kvalificerad personal som ibland kan vara svår att få tag i. Vi räknar med god hjälp att anställa personal som kommer utanför EU. Till exempel så har vi kontakt med en data scientist från Kanada som vi vill anställa och med kollektivavtal så kan vi vara säkra på att våra villkor motsvarar migrationsverkets krav, säger Mats Lundgren.