Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Medlemsföretag 05 juni 2018

B.R.A Security ökar tryggheten med digital nyckelhantering

Många upplever att samhället har blivit otryggare och behovet av smarta lösningar som skapar ordning och reda och ökar tryggheten är stort. ”Säkerhetsbranschen är en framtidsbransch”, säger Mikael Boman, vd och CEO för B.R.A Security.

Mikael Boman, vd och CEO för B.R.A Security.
Mikael Boman, vd och CEO för B.R.A Security.

B.R.A Security erbjuder effektiva, smarta och trygga säkerhetslösningar för stat, kommun och företag. Bolaget i Mullhyttan utanför Örebro bildades vid årsskiftet 2017/2018 ur ett affärsområde inom moderbolaget B.R.A Maskiner som funnits sedan 1971.

Säker nyckel- och objekthantering

Det nya bolaget erbjuder en helhetslösning bestående av tre tjänster. Nyckelhantering är den största med spårning av datum, klockslag och användare. Genom identifikation med ID06 lämnas nyckeln ut över disk, hämtas ur ett helautomatiskt elektroniskt skåp eller från ett nyckelrum.

Den andra och snabbt växande tjänsten är objekthantering. Den fungerar på samma sätt som nyckelhanteringen med skillnaden att det i stället handlar om säker förvaring av till exempel datorer, telefoner och kalibreringsverktyg.

Alkolås är den tredje tjänsten. För att en förare ska kunna hämta ut nyckeln till sitt fordon krävs ett utandningsprov. Blåser någon positivt skickas ett sms eller e-post till ansvarig.

Skapar ordning och reda

Med mjukvara och elektronik styr B.R.A Security behörighet och accesstider till nycklar och objekt. Och meddelar användare och administratör när överenskommelserna bryts.

– Vi har gjort mätningar hos kunder som visar att de lagt ner tid motsvarande en halvtids- till en heltidstjänst på att administrera och leta efter nycklar på villovägar, säger Mikael Boman, vd och CEO för B.R.A Security.

Om nyckel- och objekthanteringen sparar tid och pengar handlar alkolåsen om att rädda liv.

– Den som gör ett positivt utandningsprov, blev stoppad i tid och inte körde ihjäl sig själv eller någon annan, är den största vinnaren.

Ökat behov av trygghet

B.R.A Security har i dag flera hundra kunder i Sverige och även ett antal i Norge.

– Säkerhetsbranschen är en framtidsbransch. Samhället blir mer otryggt och våldsamt och därför kommer det att finnas behov av smarta, lättanvända lösningar som skapar ordning och reda och i slutändan trygghet, säger Mikael Boman.

Han ser en framtid där smarta lösningar kopplas ihop med varandra i ett tekniskt avancerat IoT-samhälle. Men samtidigt poängterar han vikten av att inte skapa ett kontrollsamhälle.

– Jag tycker det finns gränser för hur man ska kunna övervaka människor och det är något vi behöver vara vaksamma på. Att det som är säkerhet och trygghet inte blir kontroll.

Därför välkomnar han EU:s nya datalagringsdirektiv GDPR.

– Myndigheter börjar ställa krav och det tror jag är viktigt. Jag vill att B.R.A Security ska medverka till att skapa ett tryggt samhälle, effektivitet och hög säkerhet – med rimlig kontroll.

Teknikföretagen skapar gemenskap

Medlemskapet i Teknikföretagen tycker Mikael Boman är givande av många skäl. Framför allt för information, råd och hjälp i en komplicerad företagarvärld. Men även som mötesplats.

– Det känns viktigt att vara med. Evenemang och kompetensutbildningar gör att man kommer ur sin lilla box, förkovrar sig och vågar tänka lite större och annorlunda. Man får en gemenskap med andra typer av företag och kan hjälpa och coacha varandra, säger han.

Det här är B.R.A Security

  • Digital nyckel- och objekthantering samt alkolås.
  • Bolaget bildades vid årsskiftet 2017/2018 ur ett affärsområde inom moderbolaget B.R.A Maskiner.
  • Ingår i en koncern bestående av tre andra bolag: B.R.A Maskiner, Time Terminal Sweden och Display Online.
  • Ligger i Mullhyttan i Örebro län.
  • Har 14 medarbetare.