Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Avidicare har en nollvision för infektioner efter operation

Varje dag dör fyra personer i Sverige till följd av vårdrelaterade infektioner. Avidicare har en nollvision med Opragon – ett unikt ventilationssystem för infektionskänslig kirurgi.

Peter Höjerback, VD på Avidicare. Peter Höjerback, VD på Avidicare.

Medlemsföretag
26 apr. 2018
Sakområde:

Vårdrelaterade infektioner är den vanligaste vårdskadan på svenska sjukhus. Enligt en rapport från Sveriges Kommuner och Landsting drabbas 65 000 patienter årligen och varje dag avlider fyra personer. Upp till hälften skulle kunna förebyggas och undvikas.

Trots sterilisering av verktyg, handtvätt och handskar kvarstår en källa till bakterier – luften. Avidicare har utvecklat Opragon, ett ventilationssystem för infektionskänslig kirurgi som skapar ultraren luft i operationssalen.

– Bakterierna sveps ner på golvet och sugs sedan ut i rummets hörn. Svalt och tyst. Det är ett smart sätt att transportera ut bakterier ur operationssalen, säger Peter Höjerback, VD på Avidicare.

Så funkar Opragon

Opragon består av en ring med bollar som monteras i taket. Vanligast är 8 bollar men för stora operationssalar kan det behövas 22 bollar. Bollarna släpper ljudlöst ut sval luft som fångar upp bakterierna och sakta sjunker mot golvet.

– Mätningar visar att vi ligger långt under den bakterienivå som man kräver i Sverige och på EU-nivå bestämt ska gälla för att minska infektionsrisker.

Avidicares första system installerades för tio år sedan och i dag finns fler än 130 system i bruk – majoriteten runtom i Sverige men även ett antal i Nederländerna.

Nollvision för infektioner

Enligt SKL är kostnaden för vårdrelaterade infektioner 6,5 miljarder kronor per år. Avidicare vill hjälpa till att få ner denna kostnad men framför allt lindra lidandet för infektionsdrabbade.

– Visionen är att vi ska hjälpa sjukvården att helt eliminera infektioner. Vi är väl medvetna om att det är en avancerad vision men det gör den inte mindre angelägen, säger Peter Höjerback.

Det här är Avidicare

Forskningsbaserat medicintekniskt företag som sedan år 2000 utvecklar ventilationssystem för infektionskänslig kirurgi.

Produkten Opragon används runtom i Sverige och installeras nu bland annat på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg. Bland de över 130 installationerna finns ett tjugotal utomlands.

Baserat i Lund med 10 medarbetare och en omsättning på 10 miljoner kronor (2016).