Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop In English

Automationsbolaget behövde bra struktur från start

Alla företag har sina utmaningar. För nystartade Automationsbolaget är den största att hitta arbetskraft till alla uppdrag som kommer in.

Jerry Johansson, vd och ansvarig för marknad Automationsbolaget. Jerry Johansson, vd och ansvarig för marknad Automationsbolaget.

Medlemsföretag
05 okt. 2017
Sakområde:

Automationsbolaget är ett nystartat aktiebolag inom fastighetsautomation, det vill säga styrning av framför allt VVS, värme, ventilation och olika rumsfunktioner.

Jerry Johansson är företagets vd, ansvarig för marknad, men hoppar även in som projektledare. Hans utmaningar på marknadssidan skiljer sig från många andra bolags, men är inte helt ovanliga i den heta byggbranschen – han måste tack nej till uppdrag på grund av brist på rätt arbetskraft.

– Det är så stor efterfrågan att vi måste hålla tillbaka, säger han.

Samarbetar med konkurrenter

Automationsbolaget har sin bas i Sala och hade uppdrag redan från första dagen. Marknaden är regional, just nu jobbar företaget för bland annat Landstinget i Uppsala, Caverion, GK, Gitab och Assemblin Ventilation.

Efter tolv år i branschen har Jerry Johansson hunnit bygga upp ett bra nätverk som han har nytta av och Automationsbolaget samarbetar ofta med företag som på pappret ser ut som konkurrenter.

– Visst finns det konkurrenter, men konkurrensen handlar mest om att hitta arbetskraft för de förfrågningar som kommer in, säger han.

Måste ha koll på juridiken

Samtliga tre anställda i företaget arbetade tidigare med liknande uppdrag på Caverion, som numera är en av Automationsbolagets viktigaste uppdragsgivare.

– Caverion jobbar främst mot större bolag där de sköter installation och vi sköter programmeringen, säger han.

Automationsbolaget är det första företaget som Jerry Johansson driver och han understryker hur viktigt det är med bra struktur från start och koll på avtal och juridik. Det var en av de främsta anledningarna till ett medlemskap i Teknikföretagen. Formella krav från kunderna var en annan viktig faktor.

– En del kunder kräver att vi har kollektivavtal. Vi började med att googla runt för att se i vilket fack vi kunde hamna i och tyckte att Teknikföretagen erbjöd det bästa alternativet.

Vill växa långsamt

Om fem år hoppas Jerry Johansson att företaget har vuxit till 15–20 anställda.

– Men just nu handlar det om att få snurr på allt, få in anställda som ska ha att göra. Tanken är att vi på ett år ska växa till sju–åtta personer och bli ett väletablerat företag i omnejden – det företag i branschen som folk i första hand tänker på.

Det här är Automationsbolaget Sverige AB

Grundades: i april 2017, som dotterbolag till Sprinklerbolaget AB
Bas: Sala
Antal anställda: 3 (snart 4)
Verksamhet: fastighetsautomation – styrning av framför allt värme, ventilation, luftkonditionering och kylning


Senaste artiklarna om medlemsföretag