Vi upplever för närvarande driftstörningsproblem med vår växellösning för telefonsamtal, vilket påverkar samtal till Teknikföretagens samtliga funktioner. Vi arbetar för att lösa problemet och uppskattar ditt tålamod under tiden.

Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

”Vi månar om våra kollegor och deras familjer”

I Skinnskatteberg tar arbetsgivaren Systemair ett oväntat grepp tillsammans med de lokala fackföreningarna. I ett samarbete med skolan ska man inspirera bygdens ungdomar till utbildning, teknikjobb och framtidshopp.

Sofia Rask, vd för Systemair. Sofia Rask, vd för Systemair.

Idag
18 maj 2021
Sakområde:

Ventilationsutrustning för att spara energi, för välbefinnande och hälsa är Systemairs huvudfokus. Men Sofia Rask som är VD för koncernens svenska del har också tagit på sig ett uppdrag av betydligt mer social karaktär — att lyfta Skinnskattebergs ungdomar.

– De flesta har föräldrar som jobbar på Systemair och många är vår framtida arbetskraft i produktionen eller på tjänstemannasidan. Det finns en del drogproblematik i tidig ålder och de som slutför grundskolan utan godkända betyg. För att ändra inställningen måste man börja någonstans, man måste berätta att skolan är viktigt — för samhällets skull, säger Sofia Rask.

Med start under våren inleder nu företaget ett samarbete med Skinnskattebergs högstadium som kommer att förlägga lektioner i Systemairs teknikcenter. Förhoppningen är att det ska fånga elevernas intresse för att studera, att de får upp ögonen för Systemair och att det finns flera olika typer av yrken hos oss, förklarar Sofia Rask.

Verklighet ska väcka nyfikenhet

Rektor Stina Grufman konstaterar entusiastiskt att Klockarbergsskolan ligger på promenadavstånd från Systemair.

– Vi har ett multinationellt företag vägg i vägg och de har räckt ut en hand — vi har tagit den. Hon förklarar att företaget har utrustning och resurser som inte skolan har.

– Vi kanske tittar på en film och utför enklare experiment — där får du se det i verkligen.

Det är viktigt för rektorn att samarbetet med Systemair ingår i den ordinarie läroplanen, inget ”frispelande” utanför, det går inte.

– Det ska vara hållbart, så vi väver ihop det med läroplanen. Vi börjar i liten skala, men kan på sikt inkludera även ämnen som engelska, tyska, spanska och samhällskunskap. Det är viktigt att de får använda båda hjärnhalvorna och skapa tillsammans med tekniker på Systemair. Vi ska väcka nyfikenheten!

Stina Grufman, rektor på Klockarbergsskolan.

Hoppas att de kommer tillbaka

Framtida rekrytering är förstås ett skäl till Systemairs engagemang, men Sofia Rask låter uppriktigt engagerad i ortens utveckling, och framförallt dess barn.

– Jag brinner för Skinnskatteberg och vill vara med och bidra till ett hållbart samhälle. Vi ser att det finns problem i bygden och vill att barn och ungdomar blir mer vetgiriga och får en större vilja till studier för att främja deras framtid.

Vi vill att våra medarbetare ska ha ett bra jobb men också en bra fritid med familj och barn. Skapar vi förutsättningar för att barnen ska må bra hoppas jag att medarbetarna mår bra.

Det finns ju också skoltrötta ungdomar, konstaterar Sofia Rask och stänger inte dörren för de enklare jobben.

– Vi har både mer och mindre kvalificerade jobb inom bolaget men jag ser gärna att ungdomar studerar vidare. Det är viktigt att förmedla till barnen att utbildning är viktigt.

– Förhoppningsvis är deras band till Skinnskatteberg så starka att de vill komma tillbaka när de bildar familj.

I år firar Teknikföretagen 125 år och det gör vi i hållbarhetens tecken. Under sex webbsända tv-program sätter vi strålkastarljuset på lösningar av olika hållbarhetsutmaningar och fördjupar diskussionen tillsammans med politiker, experter och företagsledare. Se programmen här.