Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Sverige behöver en industripolitik

Det krävs en bred kraftsamling för att Sverige ska behålla sin position som ett ledande och innovativt industriland. – Nu måste politiken visa att man inser vikten av internationell konkurrenskraft för att säkra det svenska välståndet, säger Teknikföretagens vd Klas Wåhlberg.

Ulf Kristersson (M), Per Bolund (MP), Klas Wåhlberg (Teknikföretagen), Vahid Zohali (IBM Sverige), Katja Lindvall (Moving Floor) och Dennis Helfridsson (ABB Sverige) medverkar i livesändningen den 4 maj. Ulf Kristersson (M), Per Bolund (MP), Klas Wåhlberg (Teknikföretagen), Vahid Zohali (IBM Sverige), Katja Lindvall (Moving Floor) och Dennis Helfridsson (ABB Sverige) medverkar i livesändningen den 4 maj.

Nyhet
30 apr. 2021
Sakområde:

Teknikföretagen firar 125 år med en serie av livesändningar där organisationen lyft fram lösningar på olika samhällsutmaningar. Kommande tisdag sänds finalavsnittet med en partiledarduell mellan Moderaternas Ulf Kristersson och Miljöpartiets språkrör, miljöminister Per Bolund.

– Det blir en avrundning av en serie med fantastiska utblickar över våra innovativa medlemsföretag över hela landet och samtidigt ett avstamp inför valrörelsen och nästa års val, säger Teknikföretagens vd Klas Wåhlberg som menar att det saknas insikter om branschens betydelse för Sverige och jobben.

– Vi går in i ett skifte med enorma möjligheter när samhället ställer om. Sverige ligger bra till men industrin måste prioriteras upp och flera frågor måste samordnas i en ny, bred industripolitik som gynnar hela ekosystem av innovation och företagsamhet.

Vi måste vara internationellt konkurrenskraftiga för att fortsätta skapa välstånd i Sverige, ingen annan bransch ger så många andra jobb som industrin.

– Kompetensförsörjning är bara en fråga som måste lösas, där flera olika departement styr över utbildningssystemet idag. En ny kraftfull industripolitik utan stuprör måste till för att ta ett samlat grepp - som i Tyskland där frågan ligger mycket högt på dagordningen, säger Klas Wåhlberg och undrar varför det inte finns en svensk industriminister.

Upphandlingar möjlighet att testa

Under Teknikföretagens livesändningar med anledning av att organisationen firar 125 år har flera viktiga frågor lyfts ämnesvis. Förutom kompetens har frågor om digitalisering, elektrifiering, produktion och forskning satts i fokus med hjälp av experter, företagare och beslutsfattare. Ett övergripande tema har varit hur industrin skapar lösningar på olika samhällsutmaningar i den stora omställning som pågår.

– Bilden är tydlig efter de här veckorna av tv-produktion, möjligheterna är enorma men det finns också  utmaningar som måste lösas. Vi räknar med att elförbrukningen kommer att fördubblas framöver - minst - och en stabil elförsörjning är naturligtvis oerhört viktig för företagen och investeringar. Hur kan det få ta fem år att få tillstånd att bygga en kontaktledning? undrar Klas Wåhlberg kritiskt och pekar också på vikten av 5G.

En fråga som lyfts i programserien är behovet av att kunna testa forskningsresultat i verkligheten, bland annat när det gäller autonoma fordon.

Som litet land där många känner varandra borde Sverige kunna göra mer för att skapa referenser och få ut produkter på marknaden, menar Klas Wåhlberg.

– De offentliga upphandlingarna består av en femtedel av BNP, ofta sker de i kommuner och regioner. Rätt hanterat skapar det möjligheter att prova på hemmaplan istället för att kunderna ska testa.

I sändningen tisdag 4 maj kl.16.00 medverkar också Katja Lindvall, vice vd Moving Floor, Dennis Helfridsson, vd ABB Sverige och Vahid Zohali, vd IBM Sverige. Även finalavsnittet leds av journalisten Marianne Rundström. 

Programmet sänds på Teknikföretagens hemsidaYouTube-kanal, LinkedIn och Twitter.