Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Rymden nästa för porkchops nanosatellit

Startupföretaget porkchop föddes i ett labb på KTH. Och snart skjuts deras satellitlösning upp i en SpaceX-raket, Elon Musks rymdprojekt. ”Vår vision på lång sikt är att bli rymdens DHL”, säger en av grundarna Matija Milenovic.

Irtiza Siddiqui, Victor Gonzales och Matija Milenovic, porkchop. Irtiza Siddiqui, Victor Gonzales och Matija Milenovic, porkchop.

Idag
09 mars 2021
Sakområde:

Rymden är nästa stora tillväxtmarknad enligt många bedömare. Investmentbanken Morgan Stanley beräknar att marknaden kommer att tredubblas till 2040 och då vara värd svindlande tusen miljarder dollar. Och i den här ”andra rymdkapplöpningen” är det inte stater som springer snabbast – investmentbanken tror att 80 procent av marknaden kommer att vara privat.

Dessa lysande framtidsscenarier har fått inte bara giganter som Elon Musks rymdprojekt SpaceX att blomstra. Underifrån bubblar det av massor av småskaliga innovationer.

Nanosatelliter ryms i handflatan

Som porkchop, ett litet startupföretag som uppstod för två år sedan när två masterstudenter på KTH ”lattjade runt med en idé för framdrivning av små satelliter” som en av dem, Matija Milenovic, uttrycker det.

– Vi insåg att dessa nanosatelliter hade riktigt dåliga system för framdrivning när de skjuts ut från raketen så vi beslutade oss för att göra något bättre, säger han.

Nanosatelliter ryms i en handflata men är lika kraftfulla som en satellit stor som en skolbuss var för 20–25 år sedan. Och kostnaderna har dykt samtidigt som intresset för nya tillämpningar bara blivit större. Nanosatelliter kan användas för forskningsexperiment men också för att förse avlägsna platser i utvecklingsländer med internet eller övervaka klimatförändringar, solenergianläggningar, vindkraftparker, flygtrafik och sjöfart.

framdrivningssystem-porkchop.jpg
Framdrivningssystem från porkchop.

Fick stöd av KTH Innovation

Lösningen som porkchop utvecklat är central för hålla nere vikt och volym på nanosatelliterna och kan liknas vid att en bils motor byggs in i chassit i stället för att behöva ett eget motorutrymme. I företagets lösning är framdrivningen integrerad i själva satelliten – drivmedel, motor, styrsystem och all elektronik.

Studenternas projekt fick stöd av KTH:s inkubator för startupföretag, KTH Innovation. Bara 18 månader senare finns nu en färdig produkt att skicka upp i rymden.

– Vi har en bokad plats på en SpaceX-raket och om det inte hade blivit förseningar i det projektet hade vår lösning redan skjutits upp från Cape Canaveral i Florida, säger Victor Gonzalez, ansvarig för framdrivningssystem hos porkchop.

Flyttar till rymdklustret i Kiruna

Under 2021 ligger porkchops fokus just på att komma upp i rymden för första gången. De planerar också att komplettera företagets tremannateam med en teknisk chef, en CTO. En annan stor händelse blir att flytta sig själva och huvudkontoret från vardagsrummet i lägenheten de just nu delar till Kiruna.

– Vi tror att det finns en jättepotential i att etablera oss nära rymdklustret som håller på att skapas kring Kiruna och Esrange, säger Matija Milenovic.

Namnet porkchop öppnar dörrar

Trots sin ringa storlek har de nyligen blivit medlemmar i Teknikföretagen.

– Eftersom ingen av oss är svensk ville vi få professionellt stöd och hjälp att lära oss den svenska arbetsmarknaden, till exempel för arbetstillstånd till oss själva och eventuella kommande rekryteringar som vi vill göra, Victor Gonzalez.

Till sist: varför heter företaget porkchop? Det är en blinkning till ett smeknamn som NASA:s rymdingenjörer har för ett diagram som görs varje rymdfärd och som grafiskt visar från färden från uppskjutet till landningen. Diagrammet ser ut som, ja, en fläskkotlett.

– Vi är faktiskt överraskade över hur många dörrar som har öppnats tack vare vårt namn, säger Matija Milenovic.

porkchop:s logotyp.
porkchop i korthet
  • porkchop består av tre masterstudenter från KTH, Matija Milenovic, Victor Gonzalez och Muhammad Siddiqui.
  • Företaget har utvecklat ett kompakt framdrivningssystem för nanosatelliter, satelliter små nog att rymmas i en handflata.
  • Företagets lösning skickas under 2021 upp i en SpaceX-raket.
  • Nanosatelliter ses som en del av ”new space”, där billig och återanvändningsbar teknik kan skickas upp i rymden och användas för en mängd olika samhällsnyttiga tillämpningar.
Visa mer

 

I år firar Teknikföretagen 125 år och det gör vi i hållbarhetens tecken. Under sex webbsända tv-program sätter vi strålkastarljuset på lösningar av olika hållbarhetsutmaningar och fördjupar diskussionen tillsammans med politiker, experter och företagsledare. Se programmen här.

 

Teknikföretagen 125 år

Mer på Teknikföretagen /Teknikföretagen 125 år/

Tillbaka till kampanjsidan