Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop In English

Nyckeln för HPSolartech: globala hållbarhetsmål och bra arbetsklimat

Solenergi är hett och det startas nya små installationsfirmor varje vecka. Men HPSolartech valde att göra tvärtom. Uppsalaföretaget satsar på ett ”industriellt tänk” och bygger bolaget från grunden med FN:s utvecklingsmål, kollektivavtal och ISO-certifieringar som viktiga byggstenar.


Idag
16 apr. 2021
Sakområde:

Att Sverige behöver mer el – förnybar el – har väl inte undgått någon. Hittills har det handlat mycket om att bygga ut vindkraften men sedan några år tillbaka börjar vi se allt fler solenergianläggningar både på hustak och på marken runt om i landet.

– Det är väldigt bra fart i marknaden just nu. Vi räknar med att mer än dubbla omsättningen 2021 jämfört med 2020, säger Björn Modée, vd för HPSolartech.

Björn Modée, vd för HPSolartech.

Siktar på kommersiella fastigheter

Uppsalaföretaget siktar främst in sig på bostadsrättföreningar och kommersiella kunder inom lantbruk samt fastighets- och industrisektorn. Till dem utvecklar, projekterar och installerar företaget större solcellsanläggningar och levererar dem nyckelfärdiga.

– Vi har egen utveckling och vår produktion sker vid några av världens modernaste produktionsanläggningar i Kina, säger Björn Modée. Vi är noga med att kvalitetssäkra hela processen och sätter med stolthet vårt varumärke på alla komponenter som ingår i vår leverans. Detta betyder att vi vill ha full kontroll allt vi levererar, att produkterna är hållbart producerade under goda arbetsvillkor och att de är enkla att montera och hantera så att arbetsmiljön blir bra hela vägen.

Jobbade med elbil åt Saab

Björn Modée kallar det ”industriellt tänk” och det har koppling till företagets ursprung. En av grundarna, Uppsalabon Thomas Bergfjord, drev företaget Electroengine som utvecklade eldrift för den svenska personbilsindustrin och som sedan köptes ut av Saab.

– Thomas blev väldigt intresserad av elektrifieringen av samhället och han såg att solceller låg runt hörnet. Han observerade också att de flesta aktörerna drev sin verksamhet hantverksmässigt i liten skala och satsade därför på att göra tvärtom: att använda ett industriellt tänk lånat från fordonsindustrin som bygger på standardiserade system som skulle göra det effektivare att skala upp verksamheten på lång sikt.

Thomas Bergfjord.

Jobbar mot FN:s utvecklingsmål

Det industriella går igen i företagets tankar om att gå metodiskt tillväga när det gäller avtal och spelregler. Till våren ska företaget certifieras mot de stora ISO-standarderna för kvalitet, miljöledning, arbetsmiljö och hållbarhet.

Och ända sedan starten 2018 redovisar HPSolartech hur de uppfyller FN:s globala utvecklingsmål som Hållbar energi åt alla, Hållbar konsumtion och produktion och Anständiga arbetsvillkor. Något som inte tillhör vanligheterna för ett företag med 14 anställda.

– Vi ville helt enkelt göra rätt direkt och omgående få in miljö, hållbarhet, arbetsmiljö samt ordning och reda i företagets DNA.

Naturligt att gå med i Teknikföretagen

Enligt Björn Modée har företaget nu kommit till den fas i utvecklingen då det finns tid att gå med i en organisation som Teknikföretagen och teckna kollektivavtal.

– Vi har fått en bra sparringpartner och har mycket positiva erfarenheter från diskussionerna med vår kontaktperson. Visserligen gjorde vi nog 95 procent rätt redan förut men nu får vi hjälp med de sista fem procenten.

HPSolartech i korthet
  • Grundat: 2018
  • Antal anställda: 14 men sysselsätter totalt 45–50 via partner och agenter.
  • Ägare: Personalägt samt Länsförsäkringar Uppsala som delägare.
  • Kunder: Företag, kommersiella fastigheter, lantbruk, bostadsrättsföreningar.
  • Aktuell installation 1: Bostadsrättsförening i Stockholm med några av innerstadens högsta hus. ”Det blir en komplicerad installation där vi kanske måste använda helikopter – men då kommer vi självklart att klimatkompensera”, säger Björn Modée.
  • Aktuell installation 2: Solcellspark som just färdigställdes på innerplanen till travbanan i Bollnäs. ”Detta visar att det finns massor med bra ytor i Sverige som kan användas för solenergi.”
Visa mer

 

I år firar Teknikföretagen 125 år och det gör vi i hållbarhetens tecken. Under sex webbsända tv-program sätter vi strålkastarljuset på lösningar av olika hållbarhetsutmaningar och fördjupar diskussionen tillsammans med politiker, experter och företagsledare. Se programmen här.

Teknikföretagen 125 år

Mer på Teknikföretagen /Teknikföretagen 125 år/

Tillbaka till kampanjsidan