Almedalen 2024 Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Ny jättesatsning inom svenska batteriindustrin

Först Skellefteå. Nu Eskilstuna. Storsatsningarna inom elektrifiering och batteritillverkning fortsätter. Nu investeras 2,5 miljarder kronor i en industrianläggning som blir en pusselbit i det som håller på att bli en viktig framtidsindustri för Sverige.

Foto: Senior Foto: Senior

Idag
27 maj 2021
Sakområde:

Företaget Senior påbörjar nu bygget av en av Europas största fabriker för separatorfilm för litiumbatterier i Svista utanför Eskilstuna. Produkten är en vital komponent för Northvolt och andra batteritillverkare och Senior är därmed en viktig underleverantör till den växande batteriindustrin.

– Sverige ligger långt fram inom elektrifieringen av samhället, därför vill vi finnas på plats här, säger Kalle Liu, vice vd för Seniors svenska verksamhet.

Fabriken ska vara i full drift 2025 och då sysselsätta mellan 500 och 600 personer. Men redan under det andra kvartalet 2022 ska de första produkterna börja levereras till kunderna.

Kalle Liu, vice vd för Seniors svenska verksamhet.

Centralt läge och fossilfri el

Att valet föll på Sverige och Eskilstuna var naturligt enligt Kalle Liu.

– Huvudanledningen är vårt samarbete med Northvolt, men vi vill också finnas nära våra befintliga kunder som nu bygger ”gigafabriker” runt om i Europa. Här har Eskilstuna och Mälardalen ett unikt läge när det gäller logistiken och möjligheten för oss att bygga en centralt belägen produktionsanläggning

En annan anledning var möjligheten att kunna driva verksamheten med fossilfri el.

– Det är naturligt för oss när hela vår verksamhet handlar om att bidra till att skapa en fossilfri värld genom elektrifiering och batteriteknik.

Senior-bild-2.jpgFoto: Senior

Klimatomställningen driver efterfrågan

Senior har sina rötter i Shenzhen i sydöstra Kina som en viktig leverantör till de många företag i regionen som tillverkar mobiltelefoner, hemelektronik och datorer. I dag består den svenska verksamheten av fem personer, men redan till årsskiftet hoppas Kalle Liu att Senior ska ha nyanställt runt 80 personer för fas 1 i företagets svenska etableringsplan.

– Det som driver utvecklingen just nu är den allt starkare efterfrågan från transportindustrin och energilagring. Hela bilindustrin går snabbt mot eldrift, och energilagring är centralt för klimatomställningen. Vi behöver en stabil energiförsörjning med den allt större andelen mer vind- och solkraft i energimixen, säger han.

Vill vara en ansvarsfull arbetsgivare

Kalle Liu säger att det finns flera anledningar till att Senior tidigt i sin utveckling valde att gå med i Teknikföretagen.

– Vi vill bli en ansvarsfull arbetsgivare och en naturlig del av den svenska nya industrin. Vi vill agera rätt där vi verkar lokalt, med allt vad det innebär. Dessutom ser vi att vi kan få Teknikföretagens experthjälp inom olika områden, till exempel när det gäller miljötillstånd.

Storsatsningen i korthet
  • Anläggningen i Svista utanför Eskilstuna blir en av Europas största fabriker för separatorfilm för litiumbatterier och kommer att verka som underleverantör till Northvolt och andra batteritillverkare.
  • Utbyggnaden kommer att ske i tre etapper. I en första fas hyr Senior en 13 900 kvm stor lokal men företaget har säkrat 120 000 kvm mark i anslutning till nuvarande lokal för kommande expansion.
  • Planen är att produktionsanläggningen år 2025 ska vara cirka 70 000 kvm och skapa förutsättningar för mellan 500 till 600 direkta nya arbetstillfällen samt ett stort antal indirekta arbetstillfällen.