Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Med ”näsa” för framtiden

De ämnen vi andas ut behandlas ofta som luft — men inte av Sensair som erövrar världen med sina artificiella ”näsor”.

Hans Martin, grundare, Senseair. Hans Martin, grundare, Senseair.

Idag
15 mars 2021
Sakområde:

När busschaufförerna i Uppsala kliver på sitt arbetspass andas de ut — i riktning mot en sensor. Det godkända alkotestet registreras i ”molnet” och personalen - som ofta byter och flyttar bussar - kan arbeta i fyra timmar med sin ID-tag och slipper att gång på gång blåsa i varje nytt fordon för att kunna starta.

senseair.jpg

– En verkstadstekniker flyttar kanske 10-15 bussar i timmen. Med ett traditionellt alkolås - som många bussbolag har - är det vanligt att bussarna blir stående på tomgång, berättar Jonas Skovgaard — vd för GUB, Gamla Uppsala Buss, som ansvarar för stadstrafiken i Uppsala. Med 180 fordon och 2 500 dagliga turer transporterar man närmare 100 000 passagerare varje dag

– Sensair är ett smart alkolåssystem, effektivitet och miljöbesparande eftersom det inte heller behövs några plastmunstycken.

Jonas Skovgaard, vd för GUB, Gamla Uppsala Buss.

I världens största ventilationssystem

Den fascinerande berättelsen om Senseair inleddes när grundaren Hans Martin lämnade sin tjänst som molekylfysiker vid Stockholms universitet för att flytta ut på landet.

Han behövde en inkomst, vilket sammanföll med hans funderingar över lämpligheten att stoppa in radioaktiva ämnen i brandvarnare, vilket fortfarande sker, berättar han.

Hans Martin - med kunskaper om gasers struktur - hade snart konstruerat en sensor för att mäta koldioxid, en artificiell ”näsa” som skulle få stor användning.

– Koldioxid finns med i alla livs- och förruttnelseprocesser, från odling av växter till sjukhusvård och slakt av grisar, förklarar han.

Trettio år senare finns Hans Martins och Sensairs ganska anonyma sensorer i produkterna från en lång rad av världens största leverantörer av mät- och ventilationsutrustning. De finns på nästan alla världens flygplatser, där man kan styra ventilationen baserat på var folk är samlade — eftersom vi andas ut mer koldioxid där. Sportanläggningar och teatrar är fler exempel liksom 40 000 McDonalds-restauranger i världen, där det kan gå snett när man ska fylla på kolsyra i läskmaskinerna. Det är farligt och det behövs en ”näsa” för att varna.

Hans Martin, grundare, Senseair.

Säkrare trafik med alkosensor

Coronapandemin har betonat betydelsen av bra luft, och Senseair breddar sin verksamhet.

I bilar kan sensorer göra nytta genom att styra friskluftintaget och därmed undvika för dålig luft och trötta förare. Och med en enklare alkoholmätning, som för bussförarna i Uppsala - är bilisterna i framtiden förhoppningsvis inte bara piggare utan också nyktra.

Klart är att Sensairs luftteknik har medvind — och att informationen vi andas ut inte ska behandlas som luft.

I år firar Teknikföretagen 125 år och det gör vi i hållbarhetens tecken. Under sex webbsända tv-program sätter vi strålkastarljuset på lösningar av olika hållbarhetsutmaningar och fördjupar diskussionen tillsammans med politiker, experter och företagsledare. Se programmen här.