Almedalen 2024 Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Ljusare framtid med snålare lampor

När Gnosjö Konstsmide sätter LED-lampor i sina prydnadsslingor kan vi mysa miljövänligare utan glödljus. En lysande idé — inspirerad av en blinkande brandbil!

Lars Kvarnsund, vd, och Jonas Johansson, ägare, Gnosjö Konstsmide. Lars Kvarnsund, vd, och Jonas Johansson, ägare, Gnosjö Konstsmide.

Idag
22 mars 2021
Sakområde:

I ett land där solen knappt orkar upp under stora delar av året längtar vi efter ljus, och i kampen mot mörkret smyckar vi trädgårdar och bostäder med belysning — allt oftare med mängder av energisnåla smålampor i slingor.

Idag tar vi tekniken för given, men den tåliga kedja av smarta LED-dioder som skapar trivsel i många hem är inte särskilt gammal — och idén kom från ett oväntat håll.

– Jag och brorsan var i Asien 1994 och besökte en butik där vi såg en leksak som blinkade — jag tror att det var en brandbil med saftblandare, berättar Jonas Johansson som driver det anrika familjeföretaget tillsammans med sina bröder.

Den lilla röda dioden framför dem födde tanken om att utveckla den dekorationsbelysning som familjeföretaget Gnosjö Konstsmide utvecklat redan i början av 1980-talet. En transformator sänkte då spänningen till 24 volt, vilket möjliggjorde enklare konstruktioner med gummikabel och seriekopplade smålampor utomhus.

Vitt ljus i södra Europa

Med brandbilsdioden såg bröderna möjligheten att skapa en ljuskedja som var betydligt tåligare och där strömkretsen förblev intakt.

– Utmaningen var det svaga ljuset i dioden och att den inledningvis bara fanns i rött, gult och grönt, minns Jonas Johansson.

– Vi började i ett mörklagt rum! Utvecklingen till idag har varit fantastisk och förändrat branschen helt, säger han.

Ett bevis om något är det faktum att det småländska företaget lagt också stora delar av det soliga södra Europa under sina fötter, eller rättare sagt under sina ljusslingor.

– Men ljustemperaturen skiljer, förklarar Jonas johansson. I Skandinavien gillar vi stearinljus medan man tycker om ett mer vitt ljus i södra Europa.

Solpaneler kan göra slingan smartare

För Gnosjö Konstsmide är det också viktigt att de energisnåla belysningsprodukterna håller länge. Där kommer också konsumenternas kunskap in i bilden, förklarar vd Lars Kvarnsund med en frågeställning.

– Köper jag en julslinga för 99 kronor och slänger den eller en för 399 kronor och använder den i 20 år? Är det kvalitet, eller slit och släng?

– Låt det hellre kosta mer och hålla längre, det behöver inte vara det dyraste men ta reda på en hel del innan, manar Lars Kvarnsund.

Jonas Johansson stämmer in i resonemanget och menar att många konkurrenter använder en sämre fosforblandning i belysningens själva LED-detaljen, vilket innebär färre drifttimmar — och att man kastar slingan.

"Gnosjö Konstsmide arbetar vidare med energibesparing, där solceller och möjligheter till laddning kan vara ett nästa steg för att göra belsyningen ännu miljösmartare."

– Det är ett dilemma och leder till att LED får ett sämre rykte, säger han. Gnosjö Konstsmide arbetar vidare med energibesparing, där solceller och möjligheter till laddning kan vara ett nästa steg för att göra belsyningen ännu miljösmartare. Jonas Johansson är hemlighetsfull om planerna, men, medger han, mörkret i Skandinavien är en utmaning.

– Ännu funkar inte panelerna tillräckligt bra, men vi hoppas kunna fixa det också!

I år firar Teknikföretagen 125 år och det gör vi i hållbarhetens tecken. Under sex webbsända tv-program sätter vi strålkastarljuset på lösningar av olika hållbarhetsutmaningar och fördjupar diskussionen tillsammans med politiker, experter och företagsledare. Se programmen här.