Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop In English

Fyra generationers omsorg om jordens gåvor

I över 100 år har EMVE Sweden AB i lilla Åstorp varit grönsakernas bästa vän. Företaget levererar maskiner för omsorgsfull hantering av rotfrukter, grönsaker och livsmedel. Hållbarhet är ett begrepp som genomsyrar hela verksamheten från slutprodukt till att i dag också omfatta hela tillverknings- och konstruktionsprocessen.


Idag
14 mars 2021
Sakområde:

– I generationer har vi varit väldigt entreprenörsdrivna. Både min far som var vd innan jag tog över och generationerna före honom. I dag jobbar vi mer strukturerat, och i ett systematiserat leantänk, som syftar till att minska allt slöseri, säger Caroline Andersson, vd på EMVE Sweden AB.

– Vi har blivit mycket bättre på allt från materialsvinn, avvikelserapportering till minimerad transporthantering, genom att eliminera slöseri med tid.  Samtidigt har vi förstärkt bemanningen på konstruktionsavdelningen, fortsätter Caroline Andersson.

Caroline Andersson, vd på EMVE Sweden AB.

För fyra år sedan gick företaget med i Produktionslyftet, ett nationellt program som initierades av Teknikföretagen och IF Metall. Syftet med programmet är att höja produktivitet, konkurrenskraft och utvecklingsförmåga i svensk industri. Och därigenom stärka förutsättningarna för lönsam produktion i Sverige.

– När vi började arbeta mer enligt lean och tänka i nya banor, så upptäckte vi att vi behövde förstärka konstruktionsavdelningen, påpekar Nils Bergman, ansvarig för konstruktion och utveckling på EMVE Sweden AB och fortsätter:

– Företaget började egentligen som en mekanisk verkstad och allt ”know how” fanns på plats där. Nu effektiviserar vi konstruktionsarbetet, sparar tid och får en förbättrad produktutveckling i nära samarbete mellan konstruktörer och verkstad.

Nils Bergman, ansvarig för konstruktion och utveckling på EMVE Sweden AB.

Ett viktigt steg var när EMVE gick från lackat svart stål till rostfritt stål på transportörer och elevatorer. Därmed försvann ledtider och transporter mellan lackering och verkstad.  Det har givit miljövinster men också en ökad hållbarhet i slutprodukten.

Företaget exporterar i dag över hela världen och kunderna är allt från mindre lantbruksföretag till stora industrier inom dagligvarubranschen så som Orkla och Estrella.

EMVE har investerat i solceller för att på sikt kunna vara självförsörjande på elsidan. Sedan en lång tid tillbaka arbetar man också cirkulärt med återvinning av maskiner.

– Vi köper tillbaka äldre maskiner som vi sedan renoverar och säljer vidare. En cirkulär ekonomi som genom innovativt tänkande går att utveckla och förfina, säger Caroline Andersson.

I år firar Teknikföretagen 125 år och det gör vi i hållbarhetens tecken. Under sex webbsända tv-program sätter vi strålkastarljuset på lösningar av olika hållbarhetsutmaningar och fördjupar diskussionen tillsammans med politiker, experter och företagsledare. Se programmen här.

Teknikföretagen 125 år

Mer på Teknikföretagen /Teknikföretagen 125 år/

Tillbaka till kampanjsidan