Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

En grön våg 2.0

Flygplan som står på marken och börskurser som rusar i höjden. Vi lever i en paradoxal tid och är det något 2020 lärt oss är det att etablerade sanningar inte alltid gäller.

PM Nilsson, politisk redaktör Dagens Industri. PM Nilsson, politisk redaktör Dagens Industri.

Imorgon
12 mars 2021
Sakområde:

Kriser är inget någon av oss längtar efter, men fördelen är att de kan skapa nya oväntade scenarier. Som att det faktiskt går att stänga ner stora delar av samhället, utan att ekonomin som helhet tar obotlig skada.

– Detta är en av de stora, viktiga lärdomarna från pandemin. Plötsligt har regeringar fattat beslut och vidtagit åtgärder som tidigare varit omöjliga att ens föreställa sig. Visst drabbas vissa sektorer brutalt, men som helhet fortsätter våra samhällen och våra ekonomier att fungera anmärkningsvärt väl. Det öppnar för nya radikala beslut på miljöområdet, säger PM Nilsson, politisk redaktör Dagens Industri. 

Orsaken till att samhällen i lockdown ändå kan fortsätta att fungera hyggligt kan vi tacka tekniken för. Trots varierande grader av karantän kan livet fortgå, i många avseenden ungefär som vanligt.

– En pandemi hade fått helt andra konsekvenser för bara ett decennium sedan, då vi inte hade den tekniska infrastruktur på plats som vi har nu. Det är en talande bild av teknisk innovation. Ingen kunde ana att tekniken skulle användas till det här, men nu bidrar innovationerna till att rädda våra samhällen från en ännu större kris.

PM Nilsson är både teknik- och marknadsoptimist och menar att alla riktigt viktiga idéer för hur vi ska forma en hållbar framtid bygger på teknik. Politiken kan sätta spelreglerna, men det är marknaden som måste göra jobbet.

– Företagen är inte, som många tidigare menat, en del av problemet, utan lösningen. Det är företagen som driver utvecklingen mot hållbarhet idag, mer än både konsumenter och myndigheter. För en grön omställning behöver vi tillväxt och det inser alltfler. På sätt och vis har miljöaktivisten blivit mer kapitalist, och kapitalisten mer miljöaktivist.

Men kan vi då lösa hållbarhetsutmaningen uteslutande med nya tekniska lösningar?

– Jag menar att tekniken i sig för med sig livsstilsförändringar, till det bättre. Det handlar inte om att vi måste avstå saker, utan om att skapa nya vanor. Det har vi också sett under pandemin. Människor är hemma mer, odlar både sina trädgårdar och sina intressen, är ute i naturen, skaffar hund och kajak. Samtidigt som de kan leva moderna, utvecklande liv tack vare teknologin. Det är på sätt och vis gamla miljöpartistideal i ny tappning. En grön våg 2.0.

I år firar Teknikföretagen 125 år och det gör vi i hållbarhetens tecken. Under sex webbsända tv-program sätter vi strålkastarljuset på lösningar av olika hållbarhetsutmaningar och fördjupar diskussionen tillsammans med politiker, experter och företagsledare. Se programmen här.