Vi upplever för närvarande driftstörningsproblem med vår växellösning för telefonsamtal, vilket påverkar samtal till Teknikföretagens samtliga funktioner. Vi arbetar för att lösa problemet och uppskattar ditt tålamod under tiden.

Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Elscootrar vikta med stålorigami

Svenska elscooterföretaget STILRIDE är allt annat än konventionella i sin produktutveckling. Startupföretaget har en egen innovativ tillverkningsteknik som möjliggör mjuka former, starkare konstruktioner och en effektivare materialanvändning.


Idag
25 okt. 2021
Sakområde:

Allt började under en middag då Tue Beijer visade en origamifigur i papper för barndomsvännen Jonas Lindberg Nyvang föreställande en scooter med en tanke om att vika plåt, likt origami, och på så sätt få fram spännande former och egenskaper av materialet.

Duon tog idén vidare till Jernkontoret som är en branschorganisation för stålindustrin och som en del av det strategiska forskningsprogrammet Metalliska material. Vinnova finansierade deras forskningsprojekt som undersökte möjligheterna med bockning av plåt över kurvor, något som kan minska materialåtgång och produktionskostnader.

Tue Beijer är industridesigner med mer än 20 år inom fordonsbranschen och VD:n Jonas Lindberg Nyvang har verkat inom marknadsföring, design och internet. Gemensamt har de en passion för klassiska scootrar och vespor. Redan 1993 byggde Tue sin första elmoped.

– Tekniken för eldrivna fordon fanns redan då. Men först nu är kapaciteten på batterier och tillgången på komponenter i kapp för att göra den produkt vi vill göra. Drömmen om att bygga en egen, tidlöst och kompromisslöst fordon har funnits med mig sedan dess, berättar han.

Jonas Lindberg Nyvang och Tue Beijer.

STILRIDE har en uttalad hållbarhetsprofil som går igenom bolaget som en röd tråd. Den egna produktionsmetoden LIGHT.FOLD medför mindre materialåtgång men har också fördelen att vilken stålverkstad som helst kan tillverka efter viss upplärning. Eftersom det inte krävs någon specialbyggd produktionsanläggning kan produkter som produceras med metoden på sikt produceras på flera ställen i världen i stället för att fraktas från en central fabrik. Stål är dessutom ett material med hög återvinningsgrad och lång livslängd. STILRIDE arbetar med ett cirkulärt tänk i sitt hållbarhetsarbete.

– Med vår elscooter strävar vi efter att vara så tidlösa som möjligt. Designen är grunden för det och målsättningen är att STILRIDE ska passa den som är 15 år lika bra som någon som är 65 år. Det är lika delar unisex som uniage, säger Tue. Det finns dessutom en autentisk charm i saker som håller sig lika aktuella över tid.

– Den unika designen i kombination med tekniken är vårt starkaste vapen, fortsätter Jonas. Vi ser ytterligare möjligheter för den här tekniken inom fordonsindustrin, eller för den delen även utanför.

stilride-2.jpg

STILRIDE finns ännu inte på marknaden men sedan intresseanmälan öppnade har 70 000 personer anmält sig. Elscootern har väckt intresse även globalt och uppmärksammats i över 100 artiklar på 15 marknader.

– Det finns en scooterkultur i södra Europa där valet av scooter säger en del om föraren. Man väljer scooter som en kostym – stålcoutur, skrattar Jonas. Det är kanske därför vi fått så mycket uppmärksamhet där.

Varför blev STILRIDE medlem i Teknikföretagen?

– Vi har bara varit medlemmar i Teknikföretagen sedan september så vi har inte hunnit utnyttja medlemskapet fullt ut än, säger Jonas. Men vi ska nu lägga grunden för ett stabilt företag och arbetsgivare på tillväxtresa. Vi vill naturligtvis att det blir rätt från början med allt från kollektivavtal till försäkringar. Dessutom ser vi det som ett bra stöd vid exempelvis rekryteringar från andra länder.

Om STILRIDE
  • En förserie av STILRIDE släpps sommaren 2022 och är i princip redan slutsåld. Därefter kommer företaget släppa flera begränsade volymer av elscootern under året för att påbörja större serietillverkning under 2023.
  • FOLD heter den egna produktionsmetoden som genom robotar och uppvärmning till 600-800 grader formar stålplåtar i mjuka linjer.
  • STILRIDE har i dag fem anställda och kontor i Nacka.

 

I år firar Teknikföretagen 125 år och det gör vi i hållbarhetens tecken. Under sex webbsända tv-program sätter vi strålkastarljuset på lösningar av olika hållbarhetsutmaningar och fördjupar diskussionen tillsammans med politiker, experter och företagsledare. Se programmen här.