Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

”Det måste vara mer värdeskapande!”

Kopplingen mellan forskningen och industrin måste stärkas för att Sverige ska lyckas när samhället ställer om. – Innovationsförmåga är en kapplöpning, konstaterade Charlotte Brogren som är teknologichef inom Alimak Group när Teknikföretagen sände live under onsdagen.

Dennis Nobelius (Polestar), Charlotte Brogren (Alimak Group), Lars Hjälmered (M) och programledare Marianne Rundström. Dennis Nobelius (Polestar), Charlotte Brogren (Alimak Group), Lars Hjälmered (M) och programledare Marianne Rundström.

Nyhet
29 apr. 2021
Sakområde:

Mot bakgrund av den ”mördande konkurrens” som beskrevs i studion så var det en förhållandevis positiv bild som framkom när Teknikföretagen diskuterade forskning i sin livesändning under onsdagen. Sveriges tradition av samverkan är en styrka – men den måste vässas och tas tillvara, kan man sammanfatta programledaren Marianne Rundströms samtal med gästerna – företagsledare, experter och beslutsfattare.

– Sverige är inte störst men vår litenhet kan skapa agilitet, göra oss snabbare och ge oss ett försprång mot länder som har mer resurser att satsa på det här området, sa Charlotte Brogren som är teknologichef inom Alimak Group och har en bakgrund som generaldirektör för innovationsmyndigheten Vinnova.

– Vi måste använda våra mindre resurser smart, vässa oss och öka kapaciteten att jobba ihop över gränser, menade hon och önskade mer från forskningsvärlden.

"Innovationsförmåga är en kapplöpning och att du var världsmästare igår innebär inte att du kan vara det i morgon, det gäller att utvecklas hela tiden."

– Det är jätteviktigt att man bygger upp grundläggande kunskaper i våra akademiska miljöer men de måste också komma ut och skapa värde i samhället. Vi är på rätt väg men det saknas lite mer värdeskapande. Innovationsförmåga är en kapplöpning och att du var världsmästare igår innebär inte att du kan vara det i morgon, det gäller att utvecklas hela tiden.

I studion fick elbilstillverkaren Polestars COO Dennis Nobelius frågan om hur en kinesisk investering på nästan 5 miljarder hamnade i just Sverige.

– Vi bygger på den styrka vi har här och arbetar tvärfunktionellt över gränserna. Polestar finns någonstans mellan traditionell OEM och startups, förklarade Dennis Nobelius och lyfte de svenska medarbetarna som en förklaring.

– Det finns ett förtroende för ingenjörerna i Sverige, vi kan åstadkomma stora saker!

Bråttom att kunna testa

Charlotte Brogren beskrev de ”ekosystem” som krävs för att innovationskraft och företag ska växa och nämnde Lindholmen i Göteborg som ett framstående exempel på samverkan som gör oss relevanta på en världsmarknad.

En fråga som beskrevs som avgörande är möjligheten att ta steget från ritningsbord ut i verkligheten för att testa.

– Vi måste prata klartext. Konkurrensen är mördande och vi som beslutsfattare måste fortsätta att kämpa för att Polestar och andra ska finnas kvar på Lindholmen i Göteborg, sa Moderaternas Lars Hjälmered som är ordförande i näringsutskottet.

"Om inte myndigheter och politik löser detta kvickt så kommer bolag att förlägga forskningen i andra världsdelar."

– Ungefär hälften av vår ekonomi är handel där vi är beroende av viktiga industriföretag för att betala löner till poliser, sjuksköterskor och andra. Det är viktigt att det går bra för dem för att klara alla andra samhällsmål. Tidigare har det handlat mycket om att öka forskningsresurser vid universitet och högskolor, men jag skulle säga att tillstånd när det gäller försök- och forskningsverksamhet är en av de allra viktigaste frågorna just nu. Det är det jag oftast får höra när jag träffar både mindre och större bolag. Det är en relevant oro när det gäller autonoma fordon – om inte myndigheter och politik löser detta kvickt så kommer bolag att förlägga forskningen i andra världsdelar.

Polestars nästa bil är just självkörande och 2030 ska företaget leverera ett helt klimatneutralt fordon berättade Dennis Nobelius och medgav att den snabba utvecklingen är stressande.

– Det som händer nu är att den digitala resan, ett enormt hållbarhetsfokus och elektrifieringen med bilar och mobilitet möts här och just nu – och det är ganska häftigt!

Nedan kan du se avsnittet i efterhand.

I det sista avsnittet av Lösningar Live! den 4 maj kl.16.00 möts vice statsminister Per Bolund (MP) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i en debatt. Gästar gör också Katja Lindvall, vd Moving Floor, Dennis Helfridsson, vd ABB Sverige och Vahid Zohali, vd IBM Sverige. Missa inte det!