Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Behovet av ny kompetens i Teknikföretagens premiärsändning!

Industrins behov av kompetens för att skapa de hållbara lösningarna är akut och inleder Teknikföretagens TV-satsning för att fira organisationens 125 år. – Frågan är helt avgörande om vi vill ha kvar en stark industri i Sverige, säger Teknikföretagens Frida Andersson som medverkar i onsdagens premiäravsnitt.

I premiäravsnittet av "Lösningar Live!" medverkar bland annat Frida Andersson, näringspolitisk expert på Teknikföretagen, och partiledare Nyamko Sabuni (L). I premiäravsnittet av "Lösningar Live!" medverkar bland annat Frida Andersson, näringspolitisk expert på Teknikföretagen, och partiledare Nyamko Sabuni (L).

Nyhet
26 mars 2021
Sakområde:

En tredjedel av landets företag uppger att man tvingats avstå från affärer på grund av att företaget saknar rätt kompetens. En mycket allvarlig situation som hotar den svenska välfärden menar Teknikföretagens näringspolitiska expert Frida Andersson.

– Många av företagen har globala ägare men finns på landsbygden. Skulle de tvingas flytta på grund av brist på kompetens så slår det hårt, särskilt som varje förlorat industrijobb innebär en dominoeffekt på andra arbetstillfällen.

I premiäravsnittet av vårens serie av websända TV-program med anledning av Teknikföretagens 125-årsfirande sätter organisationen strålkastarljuset på hur kompetensutmaningen kan lösas. Journalisten Marianne Rundström leder sändningen där också Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni medverkar tillsammans med bland andra Jonas Albertson som är vd för Epiroc Rock Drills AB.

– Vi håller på att omformas från ett traditionellt verkstadsföretag till ett mjukvaru- och IT-bolag som arbetar med digitalisering och automationslösningar. Vi behöver transformera våra anställda kompetensmässigt men också rekrytera många nya inom ”data science” – och det är generellt brist på denna typ av kompetens i Sverige, förklarar han.

Kompetens är den största frågan

Förutom vikten av att attrahera fler - inte minst kvinnor - att söka sig till yrken som ingenjör och modern yrkesarbetare vill Teknikföretagens Frida Andersson särskilt lyfta utbildningssystemets ansvar för att utbilda rätt kompetens och pekar även hon på behovet av IT-kompetens. Kompetensutveckling av redan yrkesverksamma är en nyckel.

– Det är en helt annan sak att utveckla och serva än elmotor jämfört med en förbränningsmotor därför måste man också utbilda de som redan jobbar i exempelvis fordonsindustrin. En lösning kan vara att man som ingenjör kanske inte studerar lika länge i början, men bygger på senare. Idag är utbildningsystemet inte riggat för det, både innehåll och form behöver ändras.

Frida Andersson är ivrig att få diskutera frågan med beslutfattare och politiker som Liberalernas Nyamko Sabuni i premiären av Teknikföretagens TV-satsning på onsdag.

– Hur tänker de att den stora omställningen till ny teknik ska gå till om det inte finns personer som kan arbeta med det som krävs?

Se avsnittet i spelaren nedan