Vi upplever för närvarande driftstörningsproblem med vår växellösning för telefonsamtal, vilket påverkar samtal till Teknikföretagens samtliga funktioner. Vi arbetar för att lösa problemet och uppskattar ditt tålamod under tiden.

Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English
Ekonom till avdelningen för Ekonomisk analys

Jobba hos oss

Vill du bli en av Teknikföretagens ekonomer? Vi söker dig som vill förse våra medlemsföretag med kvalificerad ekonomisk analys och driva opinionsbildning i ekonomiska frågor.

Sverige är ett av världens främsta exportländer när det gäller innovation och teknik, där företag som Volvo, Ericsson och Scania är några av de största aktörerna. Gemensamt för trion är att de är medlemmar i Teknikföretagen. Genom bland annat juridisk rådgivning och politiskt påverkansarbete får de tillsammans med drygt 4300 andra medlemsföretag stärkt konkurrenskraft.

Teknikföretagen spelar en nyckelroll i den svenska samhällsutvecklingen. Industrins förutsättningar är av avgörande betydelse för Sveriges välstånd. Huvuddelen av forskning och utveckling sker hos företagen inom Teknikföretagens branscher. Teknikföretagen är en av huvudaktörerna på den svenska arbetsmarknaden och den viktigaste spelaren på arbetsgivarsidan i de förhandlingar som styr löneavtalen för merparten av Sveriges löntagare.

Om rollen

På avdelningen för ekonomisk analys arbetar idagsläget tre seniora ekonomer och nu stärker vi upp arbetet och rekryterar ytterligare en ekonom. Du rapporterar till avdelningschefen som tillika är Teknikföretagens chefsekonom.

Det är en bred roll och arbetet består i att analysera den samhällsekonomiska utvecklingen i Sverige, globalt och på våra största exportmarknader samt samhällsekonomiska strukturfrågor. Vi publicerar konjunkturrapporter två gånger årligen, omfattande den globala och svenska ekonomiska utvecklingen och skriver veckovisa ekonomiska nyhetsbrev. Dessutom publicerar Teknikföretagens ekonomer rapporter med fokus på svensk industris internationella konkurrenskraft, industrins betydelse för Sveriges ekonomiska välstånd, etcetera.

Det är en utåtriktad roll där du kommer att delta aktivt i samhällsdebatten kring industrirelevanta frågor. Du ger stöd till andra avdelningar, branschgrupper, regionverksamheten, medlemsföretagen samt till andra förbund inom Svenskt Näringsliv.

Vem är du?

Vi söker dig som delar synen på att näringslivet och industrin spelar en avgörande roll för Sveriges fortsatta välfärd och att en grundförutsättning för att lyckas med klimatomställningen är att stärka Sveriges konkurrenskraft.

Du har en gedigen akademisk utbildning och vi ser gärna att du har minst masterexamen i nationalekonomi. Goda kunskaper i arbetsmarknadsekonomi, industriell organisation och ekonometri och statistik är ett plus.

Du är en god analytiker och har lätt för att snabbt sätta dig in i nya frågor. Du trivs i en bred roll där en viktig del av arbetet är att ge stöd och service internt till andra avdelningar och till medlemsföretagen.

Du trivs i en utåtriktad roll. Hos oss kommer du att ha kontakter med media, fackliga motparter, det politiska systemet, andra arbetsgivarförbund och medlemsföretag. Det är viktigt att du är kommunikativ och en skicklig skribent.

Att du gillar teknik och att vara i framkant med den tekniska utvecklingen ser vi som en självklarhet.

Att arbeta på Teknikföretagen

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid vid vårt kontor vid Östermalmstorg i Stockholm. Vi erbjuder en trevlig arbetsmiljö med bra förmåner, med egen träningslokal och lunchrestaurang i huset. I vårt kontorshus finns möjlighet att parkera sin cykel eller moped och att tillfälligtvis också hyra en parkeringsplats för bil.

Våra värdeord som genomsyrar verksamheten är: Respekterande, Engagerade, Professionella och Modiga.

Om du vill veta mer om tjänsten är du välkommen att kontakta Mats Kinnwall, Chefsekonom och chef för avdelningen Ekonomisk analys, tfn 08-782 08 46, mats.kinnwall@teknikforetagen.se

Vid frågor, välkommen att kontakta rekryteringskonsult Anna-Karin Engvall, tfn 0707-323007, e-post: anna-karin.engvall@justright.se

Låter det intressant? Välkommen med din ansökan med CV och personligt brev senast den 16 januari 2023 här

Urval och intervjuer sker löpande så vänligen skicka in din ansökan så snart som möjligt.

Vi har gjort våra medieval och vill därför inte bli kontaktade av sälj/rekryteringsföretag.