Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop In English

Klimatpolitiken får inte hindra klimatsmart innovation

Pressmeddelande 17 dec. 2019

Möjliggör strukturomvandling utan att sätta käppar i hjulen för de teknikföretag som arbetar med att göra Sverige fossilfritt, uppmanar Teknikföretagen regeringen.

Idag presenterade regeringen en klimatpolitisk handlingsplan med 132 åtgärder. Flera av dem är relevanta för omställningen till ett fossilfritt samhälle där svenska företags tekniska innovationer ges utrymme att lösa flera av de utsläppsfrågor vi står inför.

– Det är utmärkt att stort fokus läggs vid transportsektorn. Här finns det klimatsmarta innovationer för ellastbilar och elektrifiering av färjetrafik. Det som saknas är ofta infrastruktur och upphandlingar som tar hänsyn till modern teknik, säger Jenny Sandahl, hållbarhetsexpert på Teknikföretagen.

Bortom förslag om laddstolpar och elektrifiering av den tunga transportsektorn finns åtgärder som riskerar att få motsatt effekt. Det handlar om regeringens ambition att all svensk lagstiftning ska ligga i linje med klimatmålen, vilket i teorin innebär att politiken ska kunna stoppa sådant som höjer utsläppen lite i Sverige men minskar dem mycket utomlands. Målet måste vara att minska de globala utsläppen.

– Teknikföretagen arbetar för att Sverige ska bli en permanent världsutställning för hållbara tekniklösningar och klimatsmart infrastruktur. Men vi kan inte gå före om svensk klimatpolitik hamnar i vägen för innovationer som successivt minskar problemen. Risken med svensk särlagstiftning är att vi sätter käppar i hjulen för de teknikföretag som arbetar med att göra industrin och transportsektorn fossilfri, menar Jenny Sandahl.

Uppmaning: Fortsätt det internationella arbetet

– Regeringen arbetar hårt med att få till stånd högt ställda internationella krav. Det är svårt och tar lång tid. Samtidigt är det viktigt att vi inte tröttas ut och hemfaller till nationella särregleringar – klimatfrågan är global och kan endast lösas i internationellt samarbete.

Presskontakt


Anna Lööf Presschef