My Bergdahl, expert inom området, kommenterar domen och understryker att den inte bara markerar slutet på ett specifikt ärende utan även väcker nya frågor att reflektera över.
– Även om det aktuella fallet handlar om harmoniserade standarder för leksaker, är det troligt att liknande krav kommer att ställas för andra standarder i framtiden. Detta sätter press på nuvarande strukturer där standardiseringsorganisationer finansieras genom avgifter för att erhålla tillgång till standarderna, påpekar My Bergdahl.
Domstolen fastslår att standarder är föremål för upphovsrätt, men att det allmänna intresset, specifikt att harmoniserade standarder som utgör en väsentlig del av europeisk lagstiftning, ska vara fritt tillgängliga, väger tyngst. Följaktligen måste de harmoniserade standarderna göras tillgängliga utan kostnad.
En central fråga som nu uppkommer är vem som ska bära kostnaderna för att göra dessa standarder tillgängliga. Med tanke på att de omfattas av upphovsrätt och rättighetsinnehavarna har rätt till ersättning, återstår det att se om och hur EU-kommissionen ska hantera detta, och vilka finansiella mekanismer som eventuellt ska tas i anspråk. Dessutom återstår att se hur denna dom kommer att påverka samarbetet mellan europeiska harmoniserade standarder och internationella standarder.
Så trots att domen nu har fallit, kvarstår ett flertal öppna frågor. Fortsättning följer!
För den som är intresserad av att läsa hela domen, finns den tillgänglig via länken nedan.
Access to European law
EUR-Lex