Sverige är en viktig bas för industrins forskning och utveckling (FoU). Med hänsyn till Sveriges storlek är svensk industri bland de mest kunskapsintensiva i hela världen. En viktig indikator utgörs av omfattande investeringarna inom FoU. 2021 satsade de svenskägda stora och internationella koncernerna nästan 98 miljarder kronor på sin egen FoU, en ökning med strax över 2% jämfört med 2019. Det konstaterar myndigheteten Tillväxtanalys i en ny sammanställning av FoU-statistik.
Hälften av FoU-resurserna i de svenskägda koncernerna allokerades till Sverige, trots att den svenska marknaden utgör en försvinnande liten del av bolagens omsättning. Noterbart är att investeringarna i FoU nästan fördubblats under perioden 2003-2021. För svensk del har ökning varit ca 30% medan den motsvarande volymökning uppgått till nästan 70% utomlands. Förändringstakten har med andra ord varit snabbare utomlands än i Sverige. (Se figur)
Ökningen av FoU-investeringar gäller emellertid inte bara svenskägda företag. Även utlandsägda företag med närvaro i Sverige har succesivt ökat sina FoU-satsningar; från ca 40 miljarder kr 2011 till över 55 miljarder kr 2021. Ökningen medför att utlandsägda företag nu finansierar ca 40 procent av näringslivets totala FoU. De spelar därmed en relativt större roll idag än 2011.
Investeringarna har också en tydlig hemvist. Volymmässigt står företag med ägare i Kina för de största satsningarna i Sverige. Däremot har ökningstakten de senaste åren varit snabbast bland företag med ägare från Storbritannien och USA.
Att Sverige kunnat attrahera FoU-investeringar beror på flera faktorer. En viktig aspekt som företagen själva uppger är fördelar som uppkommer när FoU kan bedrivas i nära anslutning till produktion. En annan viktig faktor är kompetens - både vad gäller möjligheten att rekrytera och närheten till samarbeten med institut och universitet.
- Sverige är globalt sett en stark bas för teknikutveckling, men de investeringar som görs ska inte tas för givet. De krävs fortsättningsvis möjlighet till goda förutsättningar för FoU-samarbete – oavsett om företagen är svenskägda eller är utlandsägda. Det gäller därför att vårda och utveckla produktionen i Sverige. Därtill spelar de strategiska innovationsprogrammen en central roll. Vi behöver ambitiösa, offentliga satsningar där industrin och staten tillsammans gör skillnad för att locka hit och bibehålla investeringar i FoU, konstaterar Patrik Sandgren vid Teknikföretagens näringspolitiska avdelning.
För mer information, läs Tillväxtanalys senaste sammanställning av FoU-statistik i internationellt verksamma företag.
Kontakt