Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Nyhet 02 juli 2021

Lågt teknikintresse hotar utvecklingen

Teknikintresset hos unga tjejer är för lågt. Och det låga intresset för teknik har tyvärr stått sig under de senaste tio åren. Det visar en ny undersökning som Teknikföretagen har gjort ihop med Ungdomsbarometern.

Foto: Emilia Bergmark-Jiménez / Bredda bilden
Foto: Emilia Bergmark-Jiménez / Bredda bilden

– Ska vi klara omställningen till ett hållbart samhälle måste skolan klara av att främja både tjejers och killars intresse för teknik, säger Elin Östblom hos Teknikföretagen.

– Tjejernas teknikintresse är som lägst på högstadiet och då är det inte så konstigt att endast 13 procent kan tänka sig att läsa Teknikprogrammet på gymnasiet. Om fler unga får möjlighet att se hur de kan kombinera andra intressen, som exempelvis hållbarhet, med teknik redan i grundskolan kan säkert fler behålla sitt intresse, säger Elin Östblom.

För att stötta tekniklärare i grundskolan att skapa en undervisning som så många som möjligt känner sig inkluderade i har Teknikföretagen tagit fram boken ”Teknik – 10 lektioner i att förändra världen”. Med utgångspunkt i aktuella samhällsproblem som intresserar många unga presenteras 10 läroplansrelevanta lektioner. Forskaren Ulrika Sultan är redaktör för boken som är kostnadsfri för lärare.

Ladda ner

Mer på Internet https://www.hacktheworld.se/#Teknikboken

Teknik – 10 lektioner i att förändra världen